Ca proaspata mamica te intrebi probabil de ce ar fi bine sa stabilesti o rutina pentru micutul tau? Ei bine, nevoile unui bebelus nu sunt atat de complicate, el mananca, doarme si se joaca. Dar secretul sta in echilibrul pe care reusesti sa il stabilesti intre nevoile celui mic si cele ale intregii familii.
Multi parinti considera ca daca stabilesc o rutina pentru bebe, acest fapt le va usura viata, este parctic, ca si cum ai dezvolta un material personalizat despre „modalitatea de utilizare” a bebelusului. Ca parinte, vei urma un anumit tipar in ceea ce priveste ingrijirea celui mic, si bebe va stii la ce sa se astepte – de exemplu, va stii ca va primi papa cand se trezeste dimineata si ca apoi urmeaza joaca si plimbarea in aer liber.
Dupa cum sustin pediatrii, bebelusilor le place sa stie cand se vor intampla anumite lucruri pe parcursul unei zile. Atunci cand un bebelus nu este privat de somn sau hrana, acesta va fi un bebelus fericit. Prin indeplinirea nevoilor celui mic, ii setezi o stare de spirit foarte buna si este pregatit sa exploreze lumea. Atunci cand esti pregatita sa-l lasi pe cel mic impreuna cu o bona, tranzitia va fi mai usoara. Bebelusul se va astepta la aceeasi rutina, iar bona va stii exact ce are de facut, fie ca va anticipa cand ii este foame celui mic, somn sau cand va dori sa se joace sau sa iasa la plimbare.
Cand poti incepe?
Expertii se contrazic asupra acestui aspect: cand sa incepi pregatirea celui mic pentru o rutina; dar majoritatea se pun de acord daca discutam despre un bebelus cu varsta de 3-4 luni. Majoritatea obiceiurilor legate de somn si hrana devin evidente dupa varsta de patru luni. Cu aceasta ocazie ai sansa sa incurajezi urmarea unui tipar mult mai clar definit, desi bebelusul tau te va uimi cu faptul ca va prevedea aceste tipare cu mult timp inainte.
Urmarirea programului de masa sau de somn te pot ajuta sa intelegi ritmul natural al celui mic si mulandu-te pe acesta, ii poti seta rutina. In zilele de dupa nastere, foarte multi parinti observa ca micutii lor mananca dupa un anumit tipar, isi fac necesitatile sau dorm. Pentru a urmari toate aceste schimbari pe care le traverseaza cel mic, poti nota totul intr-un caiet sau pe computer.
Indiferent de varianta pe care o adopti in ceea ce priveste setarea rutinei celui mic, este esential ca lui bebe sa-i fie bine. Aceasta inseamna sa urmezi indeaproape sfaturile medicului pediatru dar si instinctul tau de mama, pentru a determina care sunt nevoile celui mic, indiferent de ceea ce spun cartile despre un anumit tip de program.