Toate cercetarile din domeniu arata ca laptele matern are o compozitie unica, fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusilor. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor mamelor alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la 2 ani in paralel cu procesul de diversificare.
Alaptarea este metoda optima de hranire a nou-nascutului, fiind cea mai naturala, economica si sigura cale de a asigura bebelusului nutrientii necesari dezvoltarii fizice, dar si psiho-emotionale, prin legatura speciala care se creeaza intre mama si sugar.
Laptele matern oferit exclusiv si la cerere copilului, nu doar ca are proprietati nutritive care asigura necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide si lichide, dar este asimilabil si usor digerabil. In plus, putine mamici stiu ca inca din primele momente dupa nastere, sanii lor secreta colostru, supranumit si aurul lichid. Astfel, prin punerea la san bebelusul va consuma colostru care ii va satisface toate nevoile, protejandu-l de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat in carbohidrati, imunoglobuline si polipeptide, in combinatii personalizate si concentratii maxime. Acest colostru va pune cele mai solide baze pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului.
In plus, alaptarea este cea care furnizeaza copilului sentimentul de protectie, intimitate, iubire si siguranta, sentimente absolut esentiale in dezvoltarea emotionala normala a bebelusului. De altfel, nutritia ca si toate celelalte alegeri pe care le facem in primele 1000 de zile, de la conceptie si pana la varsta de 2 ani isi pun amprenta asupra viitorului adult, iar gravidele si mamele pot influenta activ procese esentiale in dezvoltarea copiilor lor. Cateva dintre ele sunt:
- cresterea imunitatii si a protectiei sporite impotriva bolilor cardiovasculare sau obezitatii
- cresterea increderii in sine si a echilibrului emotional
- constientizarea importantei alimentatiei si a unui stil de viata sanatos.
Cu toate acestea, uneori alaptarea poate fi un proces plin de provocari, care aduce griji suplimentare mamicii aflate in perioada post-partum. In principal, lipsa de informatii corecte despre alaptare creeaza cele mai multe probleme: indoieli legate de consistenta si cantitatea necesara de lapte, frica de a nu obisnui copilul in brate , lipsa de explicatii pentru perioadele lungi si dese in care copilul cere san, disconfortul provocat de mameloane fisurate si canale galactofore infundate. Toate acestea pot determina mama sa abandoneze alaptarea.
Vestea buna este ca acum a devenit usor si simplu sa previi problemele cu care te-ai putea confrunta, participand la Cursul prenatal despre alaptare. De asemenea, daca apar totusi dificultati in alaptarea celui mic, mama le poate rezolva apeland imediat dupa nastere la asistentii SAMAS. Prin programul SAMAS, sustinut de NUTRICIA, Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie sector 6, mamele au acces la asistenti specializati in cabinet, la domiciliu sau in salonul de spital, imediat dupa nastere, o sedinta individuala de consiliere in alapatare avand o durata intre 60 si 90 minute.
Mai multe detalii despre cursurile de consiliere de alaptare puteti citi pe www.programsamas.ro.
Text Ana Maita – purtator de cuvant SAMAS