Tu stiai ca juniorii care merg de mici la inot se dezvolta mai armonios, sunt mai sanatosi si au o stima de sine crescuta? Anca Grecu (doctor in educatie fizica si sport) iti spune de ce este bine sa duci bebelusul la inot.
Cercetari facute in SUA demonstreaza o multime de beneficii ale programelor de educatie acvatica pentru bebelusi – acestea stimuleaza inteligenta, capacitatea de concentrare, abilitatile de perceptie ale copilului. Apa este un mediu protector si stimulator pentru copii de 0-4 ani, datorita gravitatiei inexistente, iar programele acvatice pentru copii ii ajuta pe cei mici sa deprinda anumite abilitati mai repede decat o pot face in mediul terestru si intr-un mediu familiar lor inca din viata intrauterina – apa.
Ce invata bebelusul la inot
0-12 luni: Bebelusul invata sa isi tina respiratia, sa se scufunde, sa stropeasca si sa loveasca apa cu picioarele.
12-24 luni: Copilul incepe sa isi foloseasca mai activ bratele si picioarele si isi baga capul in apa. La aceasta varsta poate face miscari pana la marginea bazinului si se poate avanta sa execute sarituri in apa.
24-36 luni: Copilul se deplaseaza independent in apa si stie deja sa-si ridice singur capul din apa, pentru a putea respira. Invata sa isi coordoneze respiratia cu miscarile mainilor si picioarelor si se poate deplasa in apa sau se poate scufunda, pentru a recupera anumite jucarioare de pe fundul bazinului, fara teama.
3 -4 ani: Micutul tau inotator poate incepe sa pluteasca pe spate, isi coordoneaza miscarile si respiratia foarte bine si poate inota in stil craul.
In apa, in siguranta
Securitatea in cadrul sedintelor de inot este foarte importanta pentru cei mici. In cazul bebelusilor, marele avantaj este ca ei nu simt teama, asa cum o facem noi, si se pot adapta mai repede la mediul acvativ. Parintii joaca si ei un rol important la primele lectii de inot ale micutilor. Acestia asigura bebelusilor sprijinul emotional de care au nevoie, pentru a se simti in siguranta in bazin.
Cand nu are voie sa meaga la bazin
Daca cel mic are varicela, conjunctivita, diaree, hepatita A sau B, impetigo, pojar (contagios inca dinaintea eruptiei), infectie meningococica, oreion, paduchi, tuse convulsiva, poliomielita, rubeola, orice infectie streptococica, atunci el nu are voie in bazinul de inot.
Ideal ar fi sa duci bebelusul la inot la un bazin specializat, dedicat exclusiv celor mici, pentru a evita problemele dermatologice (ciuperci, dermatite) si infectiile asociate cu folosirea piscinei ”la comun”, impreuna cu adultii.