Muzica este unul dintre elementele omniprezente in viata noastra. Putem spune ca este printre primele “zgomote” pe care le-am auzit. Fie ca ne canta mama, tata sau bunica, fie ca aveam o jucarie care emitea sunete, am luat contact cu muzica inca din primele zile de viata.
Care este primul lucru pe care il fac parintii unui bebelus care plange? Evident, incep sa ii cante, astfel incearca sa il linisteasca, dar si sa interactionze cu el sau sa isi exprime sentimentele.
Muzica joaca un rol extrem de important in dezvoltarea unui copil. Primii sase ani din viata sunt esentiali in dezvoltarea personala si muzicala a unui copil. In aceasta perioada el intelege melodia, tonurile muzicale si incepe sa le memoreze, in special daca este un cantec care ii place sau pe care l-a auzit foarte des.
Tot in aceasta perioada, parintii ar trebui sa isi indrume copiii catre studiul unui instrument muzical. Acest lucru are un mare impact pozitiv asupra abilitatilor motorii, inteligentei copilului si rezultatelor scolare ulterioare. Adultul, care in copilarie a luat lectii individuale de muzica, are o gandire mai logica si rezolva mai usor problemele.
Muzica este instrumentul care ajuta copilul sa se relaxeze, sa se exprime mai usor, sa invete si sa se dezvolte armonios.
Exista numeroase studii care au demonstrat ca muzica, si mai precis cantatul, aduce numeroase beneficii in viata si dezvoltarea unui copil.
Fizic – cantatul contribuie la imbunatatirea sistemului cardiac si respirator, dezvolta functia neurologica si are impact asupra abilitatilor motorii.
Psihologic – s-a dovedit ca sporeste increderea, comunicarea, empatia si ofera un cadru ideal de a-si exprima sentimentele greu de scos la iveala. Cantatul spontan al copilului mic si inventarea unor versuri dezvolta foarte mult imaginatia acestuia.
Social – are un impact pozitiv major oferind sentimentul de apartenenta la un grup care canta acelasi gen de muzica, identitate, mod de exprimare.
Muzical – le dezvolta intelegerea structurii muzicale, a tonului, a sunetului si a ritmului. Totodata, cantand copilul isi lucreaza corzile vocale.
Educational – prin invatarea versurilor unor melodii intr-o limba straina, incepe sa cunoasca cat mai multe cuvinte si sa le pronunte corect, devine curios si atras de acea limba straina si totodata interactioneaza cu o alta cultura. Copilul devine constient de emotiile pe care le traieste el sau cei din jur. Citirea versurilor si cantatul melodiei dezvolta anumite zone ale creierului, altfel mai putin exersate.
Recreativ – cantatul este un mod de a se elibera de stres si in plus implica si putina miscare, deoarece cantecul interpretat este insotit, cel mai adesea, si de dans.
Emotional – cantatul, la inceput in familie, apoi in public duce la consolidarea increderii in sine, la pierderea emotiilor si tracului de a vorbi in public. Un copil care are incredere sa cante si vorbeasca in fata unui grup de copii, va deveni un adult care nu va avea nicio emotie atunci cand trebuie sa sustina un proiect sau o conferinta in fata altor persoane.
Primul pas pe care trebuie sa il faca parintii este de a asculta cu atentie modul in care cel mic reproduce cantecelele pe care le aude. Astfel isi vor da seama daca acesta are ureche muzicala sau nu.
Urmatorul pas este acela de a achizitiona un dispozitiv muzical, special destinat celor mici, care sa ii ajute sa isi dezvolte aceasta pasiune. Foarte potrivite sunt statiile de tip Karaoke.
In functie de model, un astfel de aparatul este proiectat pentru a asculta muzica (MP3, CD-Audio, Card SD sau stick USB) si a canta. Cei mici pot fredona, impreuna cu familia sau cu prietenii, melodiile lor preferate la microfoane integrate, ce amplifica vocea lor acompaniata de muzica emisa de difuzoare.
Ca exemplu, putem mentiona modelul X4Tech Bobby Joey Karaoke ce poate fi gasita in sectiunea de produse Aleco Baby de pe alecoair.ro. Aparatul are microfon inclus, plus o intrare pentru microfon, mufa pentru casti si functie karaoke pentru o distractie totala.
Bobby Joey Karaoke se poate conecta cu alte dispozitive prin Bluetooth sau AUX, CD, USB, card SD.
Dispozitivul permite redarea pieselor preferate stocate pe CD, CD-R, CD-RW, MP3 sau WMA.
Se alimenteaza de la o sursa de energie electrica, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji ca “bateriile” se vor epuiza fix cand distractia este in toi.
In magazinul online www.alecoair.ro veti gasi acest gadget in doua culori: roz – preferat de fetite si albastru-preferat de baieti.
Daca veti urmari cu atentie modul in care cel mic isi urmeaza pasiunea muzicala si il ghidati in a lua cele mai potrivite decizii pe plan muzical, s-ar putea sa realizati ca aveti in familie un mic artist acum si un mare star in viitor.