Inainte de a incepe pregatirea unui biberon cu lapte pentru hranirea copilului, fie ca este lapte matern sau formula de lapte, trebuie sa urmaresti o rutina de curatenie astfel incat copilul tau sa fie in siguranta:
· Spalati cu apa si detergent pentru vase toate echipamentele de hranire
· Sterilizati toate echipamentele de hranire.
· Curatati suprafata pe care pregatiti biberonul.
· Spalati-va bine pe maini.
In primele luni de viata ale bebelusului igiena este una dintre prioritatile parintilor deoarece sistemul imunitar al bebelusului nu este inca dezvoltat. Conform specialistilor contactul este una dintre cele mai obisnuite metode de transmitere a infectiilor. Ca urmare, sterilizarea biberoanelor si a altor echipamente care vin in contact cu copii este de o importanta capitala.
Puteti alege una din metodele de sterilizare prezentate mai jos:
Metode se sterilizare
Fierberea – fierbeti biberoanele si componentele acestora in apa timp de 10 minute, asigurandu-va ca sunt acoperite de apa. Chiar daca acest lucru pare simplu, un dezavantaj al fierberii este faptul ca tetinele se deterioreaza mai repede decat in cazul altor metode de sterilizare iar produsele raman sterile pentru putin timp.
Sterilizare la rece – puteti steriliza echipamentele nou-nascutului folosind o solutie non-toxica cu apa rece. Avantajul este ca produsele raman sterile pana la 24 de ore daca sunt tinute in substanta respectiva, iar dezavantajul este timpul de sterilizarea care in majoritatea cazurilor este de 30 de minute.
Sterilizarea cu abur – se face folosind un sterilizator electric sau un sterilizator pentru cuptor cu microunde. Avantajul acestei metode este timpul scurt de sterilizare, unele sterilizatoare avand ca timp de sterilizare 5 minute iar produsele raman sterile pana la 24 de ore daca nu se ridica capacul. Dezavantajul sunt legate de portabilitatea lor deoarece necesita o sursa de curent electric.
Sterilizatorul Electric Cu Abur Closer to Nature Tommee Tippee este practic şi foarte uşor de folosit.
Automat – se opreste singur dupa terminarea ciclului de sterilizare.
Ultrarapid – sterilizeaza produsele necesare hranirii copilului in doar 5 minute.
Universal – este compatibil cu majoritatea tipurilor de biberoane si accesorii.
Silentios – ciclurile de sterilizare nu deranjeaza linistea copilului.
Produsele raman sterile timp de 24 de ore in interior daca nu se ridica capacul.
Pachetul include: 1 x Sterilizator Electric, 1 x Biberon 150 ml, 1 x Suzeta Pure 0 – 3 luni, 1 x Cleste pentru manevrare accesorii.
Pe langa sterilizarea echipamentelor de hranire trebuie sa acordati o atentie deosebita modalitatii de preparearea a laptelui in cazul formulelor de lapte.
Recomandat este alimentarea copilului cu lapte proaspat preparat in functie de necesitatile copilului. Acest lucru ajuta la reducerea riscului de infectare a bebelusului. Indicat este sa folositi apa cu o temperatura peste 70 ° C dar sa nu ajunga la punctul de fierbere. Aceasta temperatura va elimina toate bacteriile din formula de lapte. Va recomandam incalzirea apei pe aragaz sau intr-un incalzitor electric, evitand incalzirea la cuptorul cu microunde.
Cititi cu atentie instructiunile de pe pachetul formulei de lapte praf pentru a verifica cantitatea de apa si numarul de cupe necesare pregatirii fiecarei mese. Nu folositi mai mult sau mai putin lapte praf decat recomandarile producatorilor, deoareace acest lucru ar putea duce la imbolnavirea copilului. Adaugati cantitatea necesara din formula de lapte praf, doar cu ajutorul linguritei dozatoare din pachete, apoi amestecati bine pana se dizolva toata pulberea.
Dupa preparea mesei, trebuie sa lasati laptele sa se raceasca la temperatura potrivita pentru copil si anume 37° C. Una dintre cele mai sigure metode de testare a temperaturii laptelui atat lapte matern cat si formula, este prin testarea pe interiorul incheieturii mainii, unde nu ar trebui sa simtiti cald sau rece. Desi unii parinti ar fi tentati sa dea copilului biberonul cu lapte mai cald, aceasta temperatura de 37° C este temperatura optima de hranire. Dupa alimentare, aruncati resturile de lapte, nu reincalziti si nu reutilizati laptele ramas.
Va recomandam Tommee Tippee – Biberonul Anticolici cu Senzor de Temperatura si Sistem de Ventilatie integrate, care ajuta la controlarea mai usoara a temperaturii laptelui. Acest biberon inovator contine un senzor de temperatura, care daca lichidul depaseste 37° C se inroseste, devenind albastru daca laptele ajunge la temperatura optima pentru hranit. Ca masura suplimentara de siguranta, este bine sa folositi si testarea picaturilor de lapte pe incheietura mainii.
Pe langa senzorul de temperatura integrat, aceste biberoane contin un sistem avansat anticolici care nu permit laptelui sa se amestece cu aerul, astfel se reduce aerul ingerat, unul dintre motivele aparitiei colicilor.
Biberoanele Tommee Tippee se pot folosi cu rezultate foarte bune, atat pentru hranirea copilului cu formula de lapte cat si cu lapte matern, datorita tetinei care face diferenta fara de alte biberoane si care imita ca forma si flexibilitate sanul mamei. Inele circulare din interiorul acesteia permit miscarea si flexarea usoara asemanatoare sanului mamei. Astfel biberoanele sunt acceptate cu usurinta de copii care sunt alaptati la san, fiind ideale pentru combinarea celor doua modalitati de hranire atat la san si la biberon, cat si pentru perioada in care se face trecerea de la alaptare la hranirea cu biberonul.
Laptele este un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel pregatirea unui biberon cu lapte in avans, nu este recomandat. Pentru ca nu este usor de anticipat perioada de timp pentru urmatoarea masa a copilului, pentru a usura procesul pregatirii laptelui mai ales in timpul noptii, puteti pune numarul de cupe necesare unei mese in recipiente special concepute care mentin laptele praf in conditii igienice, recipiente care pot fi introduse in biberon cum sunt Dozele de Lapte Praf Tommee Tippee.
Cand va trebui sa va decideti asupra unei marci de biberoane este bine sa luati in calcul daca aceasta va poate oferi toate produsele si accesoriile de care aveti nevoie pentru sterilizarea acestora, recoltarea si stocarea laptelui matern si incalzirea hranei. Astfel, cerintele privind calitatea corespund la nivelul intregii game de produse si, de asemenea, nu veti intampina dificultati in combinarea biberoanelor cu diferite accesorii.