Bolile copilariei nu sunt atat de periculoase pe cat par, in cazul in care sunt descoperite la timp. Fiecare dintre noi am experimentat la un moment dat acest gen de afectiuni.
Starea de mancarime, micile puncte rosii de la nivelul pielii, febra sunt cateva dintre semnele insotitoare ale acestor boli. In primii ani de viata fiecare copil ajunge sa le cunoasca simptomele.
Cele mai frecvente boli ale copilariei sunt rubeola, rujeola sau oreionul. Cele trei pot fi destul de usor confundate, avand simptomatologie asemanatoare, debutul si perioada de varf a afectiunii putand genera aproape acelasi fel de reactii. Pojarul, pojarelul ori varsatul de vant sunt denumirile sub care acestea sunt cunoscute in limbajul traditional romanesc.
Potrivit medicilor, rata de transmitere a bolilor copilariei este destul de mare, acestea fiind extrem de contagioase. Debutul bolii este usor asimptomatic, fiind necesare circa sapte zile pentru ca virusul sa se instaleze in organism. Petele rosii, mancarimea de la nivelul pielii, dar si unele simptome care pot fi confundate cu o usoara raceala, precum starea febrila ori rosul in gat tradeaza uneori aceste afectiuni.
In toate situatiile este necesar consultul medicului specialist pediatru, in vederea diagnosticarii afectiunii si prescrierii unui tratament de specialitate. De regula, aceste boli ale copilariei trec intr-o perioada relativ scurta – de circa 7-10 zile, fara a fi nevoie de prescrierea unui tratament in vederea grabirii vindecarii.
Fiind destul de asemanatoare cu starea de raceala multi parinti cad in capcana de a le administra copiilor tratamente dupa propria lor indemanare. Nimic mai gresit! In aceste cazuri, administrarea antibioticelor nu este permisa, punadu-i-se, astfel, viata si sanatatea copilului in pericol.
Asa cum aminteam, bolile copilariei se vindeca aproape de la sine, fiind nevoie doar de supraveghere medicala in vederea urmaririi evolutiei afectiunii. Tincturile pentru diminuarea starii de mancarime de la nivelul pielii, precum si antitermicele pot deveni solutii eficiente pentru ameliorarea simptomelor acestor boli.
In prezent, prin vaccinare se poate imuniza copilul contra acestor afectiuni, toate fiind cuprinse in schema nationala de vaccinare.
Chiar daca nu sunt intotdeauna periculoase daca sunt descoperite la timp, intarzierea diagnosticarii ori un tratament inadecvat pot determina sechele irecuperabile pentru sanatatea copilului.