[imagebrowser id=1522]Botezul reprezinta cea mai importanta taina crestina, prin savarsirea careia oamenilor li se sterge pacatul stramosesc si devin parte a trupului Mantuitorului.
Cuprinsi de emotie, parintii parcurg traditiile si obiceiurile de botez uneori chiar fara a medita asupra semnificatiilor lor.
Iata cateva traditii si obiceiuri de botez:
- Traditiile spun ca mai inainte de a se trece la taina botezului pruncului abia venit pe lume, nasii si parintii vor trebui sa mearga impreuna la biserica pentru a se spovedi si impartasi.
- In cazul in care in aceeasi zi sunt programate mai multe botezuri, baietii vor fi cei care vor primi primii taina crestina.
- Lumanarea reprezinta un element extrem de important care va insoti pruncul in aceasta zi sfanta. Ea va fi aprinsa de catre preoti la intrarea in Biserica si va fi stinsa la pragul casei, facadu-se semnul crucii cu fumul sau, chiar pe tocul usii. Cu toate ca majoritatea lumanarilor de botez sunt destul de frumos ornate, acest lucru nu trebuie sa fie o obligatie pentru parinti sau nasi, ornamentele de pe lumanare fiind facute in semnul bucuriei realizarii tainei crestine.
- Panza de botez – de culoare alba, simbolizand puritatea pruncului abia crestinat, aceasta trebuie sa fie tinuta de catre nasi in momentul in care pruncul va fi scos din criselnita de catre preot. Se spune ca panza va trebui pastrata mai mult timp si ori de cate ori bebelusul va fi bolnav, acesta va fi infasat in ea, vindecandu-se grabnic.
- Baita de mir – a doua zi, nasii vor trebui sa imbaieze bebelusul, “luandu-i mirul”. Apa din baita va trebui sa contina o serie intreaga de lucruri, in asa fel incat bebelusul sa se faca mare si sa aiba un destin stralucit.
- prosop si sapun – in biserica, parintii vor trebui sa ii ofere preotului un prosop si un sapun, atunci cand bebelusul este scos din sfanta criselnita.
- Scufundarea in apa reprezinta cufundarea paganului si nasterea omului nou, crestin, cu ajutorul Sfintei Treimi.
Citeste si: