Ce ne place la Sarbatori, in afara faptului ca ne vedem cu cei dragi si ca primim cadouri este ca ne rasfatam culinar. Cele mai mari bunatati in perioada Craciunului le pregatim. Astazi iti propunem o reteta de briose cu cacao si topping colorat, care va fi pe placul intregii familii. Mai multe retete festive gasesti in numarul de decembrie al revistei bebelu, in care ti-am pregatit un intreg dosar special pentru Sarbatori.
Ingrediente pentru 8 briose medii sau 6 mari:
- 220 g ciocolata neagra
- 120 g unt
- 80 g faina
- 100 g zahar
- 4 oua
- esența de vanilie
- sare
Pentru glazura:
- 100 g ciocolata alba
• 1 albus
• 2 linguri de lapte
• 4 linguri de zahar pudra
• bombonele decorative
- Ciocolata se rupe bucați si se pune impreuna cu untul sa se topeasca la bain marie. Adica se pregateste o cratița mai mare cu apa, deasupra careia se monteaza un vas mai mic. Ingredientele se prepara, astfel, la aburi, in vasul de deasupra, fara sa fie atinse de apa.
- Se amesteca in ciocolata pana ce se topeste, dar nu se lasa sa se infierbante. Se da vasul deoparte de pe foc.
- Separat, se amesteca faina cu sarea si zaharul si se adauga in ploaie in crema de ciocolata. Se foloseste un mixer pentru a obține un amestec omogen. Se adauga ouale pe rand si se mixeaza amestecul dupa fiecare ou adaugat. Se adauga cateva picaturi de esența de vanilie in amestec.
- Se tapteaza tava de briose cu hartie si se toarna in fiecare cupa amestec lichid, pana ce se depaseste cu puțin jumatatea cupei. Se da la cuptorul preincalzit si se lasa 12 minute. Daca gatesti mai des aceste briose, vei observa ca ele pot fi scoase si puțin mai devreme, iar mijlocul lor este cremos-lichid.
- Prepara glazura astfel: freaca albusul si zaharul pudra, pana se fac spuma. Topeste pe foc mic ciocolata alba si adauga laptele. Da de pe foc si adauga albusul de ou. Amesteca din nou si adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. Cand s-a mai racit un pic, puteți trece la ornamente!