„Cei 7 ani de acasa” este zicala romaneasca pentru bunele maniere, pe care fiecare om ar trebui sa le cunoasca. Fie ca este vorba de salutul batranilor din bloc sau de folosirea cuvintelor precum „scuza-ma” ori „multumesc”, bunele maniere se invata inca din copilarie, preferabil nu mai tarziu de 3 ani. Text: Ioana Pelin
Chiar daca prichindelul tau este inca mic acest lucru nu inseamna ca este scutit de cateva repere de bune maniere, pe care trebuie sa le respecte.
Copilul tau poate fi nepoliticos, insa acest lucru nu este intotdeauna intentionat. De cele mai multe ori cei mici nu isi dau seama ca este nepoliticos sa intrerupa, sa isi bage degetul in nas sau sa nu salute batranica din bloc. Desi pana nu demult aceasta conduita era una obligatorie, in agitatia vietii de zi cu zi, parintii sunt din ce in ce mai ocupati si nu au intotdeauna timp sa se concentreze asupra etichetei copilului lor.
Bunele maniere la copii- reguli elementare
Mai jos gasiti cateva dintre bunele maniere elementare pe care cel mic poate sa le respecte si pe care, daca reuseste sa le stapaneaca, cu siguranta va fi catalogat ca si „bine-crescut.
Adevarata valoare a lui „te rog”
Desi pana si adultii subestimeaza puterea expresiei „te rog” aceasta poate sa faca minuni. Pentru ca micutul tau sa inteleaga insemnatatea expresiei poti sa ii explici faptul ca nimeni nu este obligat sa ii faca vreo favoare mai ales daca nu a folosit aceasta expresie. „Te rog” il poate ajuta in orice situatie in care are nevoie de un anumit lucru sau pur si simplu ajutor.
Pur si simplu…”multumesc”
Dupa ce micutul a invatat sa roage pe cineva ar fi bine sa stie sa zica si „multumesc”. Indiferent daca un copil din parc i-a imprumutat tricicleta, bunica i-a dat un pahar cu apa sau i-a fost oferita o informatie, puiul tau ar trebui sa stie sa multumeasca. Daca este el insusi persoana careia i se multumeste, un simplu „cu placere” este intotdeauna apreciat.
„Saru’ mana” si „Pa, pa”
Salutul trebuie sa faca parte obligatoriu din abc-ul bunelor maniere al oricarui copil. Dupa salut, respectiv lipsa acestuia, o persoana poate sa isi faca o impresie despre copilul tau sau chiar despre tine ca si parinte. Salutul este de obicei printre primele cuvinte pe care le invata un copilas. Fie ca e vorba de „buna”, „salut” si bineinteles „pa, pa”, sa inveti un copil sa salute poate fi chiar distractiv.
Cand creste un pic, copilul trebuie invatat sa adapteze salutul persoanei pe care o saluta, respectiv vecinei in varsta sa i se adreseze cu „saru’ mana” iar prietenilor sai cu „salut”.
Fara intreruperi de conversatie
Daca vrei sa porti o discutie cu un adult fara ca cel mic sa te tot intrerupa, atunci nu uita sa incluzi in codul lui de bune maniere acest lucru. Copiii au multe de spus si de cele mai multe ori nu tin cont de faptul ca tu esti intr-o discutie cu un alt adult sau poate chiar alt copil. Invata-l ca e frumos ca fiecare om sa vorbeasca atunci cand ii este randul. Nici lui nu ii place daca cineva il intrerupe cand el vorbeste.
Intai se bate la usa
O alta regula elementara a bunelor maniere este batutul la usa. Copiii sunt prea repeziti pentru a tine cont de acest lucru, insa acest fapt iti poate afecta intimitatea. Copilul tau trebuie sa stie ca inainte de a intra intr-o incapere trebuie sa bata la usa si sa astepta sa primesca acceptul de a intra.
Pentru ca cei mici sa stapaneaca bunele maniere de mai sus, parintii trebuie sa fie statornici in decizii si explicatii si cel mai important, sa fie ei insisi un exemplu pentru copiii lor.