Calciul reprezinta un element extrem de important pentru sanatatea copilului, ajutand la dezvoltarea si imbunatatirea sistemului osos si la crearea unei dentitii destul de puternice si fara carii.
De asemenea, calciul este un factor care ajuta la buna dezvoltare a sistemului nervos al copilului, avand un rol hotarator in prevenirea coagularii sangelui.
Potrivit medicilor, copilul va trebui sa consume destul de multe alimente cu un bogat continut de calciu. In acest fel, cel mic nu va avea probleme in ceea ce priveste buna dezvoltare a sistemului osos. Acestia sunt de parere ca un copil cu varsta mai mica de 3 anisori va avea nevoie de un aport zilnic de circa 500 mg/zi, iar copiii mai mari (4-7 ani) vor avea nevoie de o cantitate mult mai mare, de circa 800 mg/zi, raportandu-se la procesul de crestere.
De regula, calciul va putea fi asimilat de catre organism prin alimentatie. Un consum destul de mare de produse din lapte, oua, spanac ii aduce copilului un aportul necesar pentru buna sa dezvoltare. Cu toate acestea, calciul va putea fi asimilat destul de usor de catre sistemul osos cu ajutorul vitaminei D. Potrivit medicilor, vitamina D va putea fi asimilata prin expunerea la soare ori prin suplimente medicamentoase.
Un consum prea ridicat de lactate poate crea o hipercalcemie, ceea ce va determina un deficit de fier ori zinc. Acest lucru este destul de periculos pentru sanatatea copilului. Tocmai de aceea, mai inainte de a suplimenta doza de calciu, parintii vor trebui sa poarte o discutie cu medicul specialist pediatru in vederea recomandarilor dozelor de calciu optime pentru sanatatea sa, dar si cu privire la imbunatatirea stilului si obiceiurilor alimentare.
Sucurile carbogazoase sunt destul de periculoase, specialistii avertizand asupra faptului ca ori de cate ori sunt consumate, acestea pot conduce la diminuarea calciului din organism. Tocmai de aceea, se recomanda consumul sucurilor naturale, preparate in casa.