Camera nou-nascutului trebuie sa fie printre multe altele utila pentru cresterea si dezvoltarea micutului.
Odata ajuns acasa de la maternitate, nou-nascutul trebuie sa beneficieze de tot confortul si caldura unei incaperi spatioase, curate si primitoare. Chiar daca este destul de mic si nu le poate comunica parintilor propriile sale dorinte in materie de decoratiuni si amenajari interioare, acesta se va simti destul de bine in spatiul cald, organizat si decorat de catre parinti.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca nou-nascutul sa beneficieze de o camera separata, dormind astfel in propriul sau patut, fiind ferit in acest fel de riscul de sufocare. Odata ajuns acasa de la maternitate, nou-nascutul trebuie sa fie primit in propria lui camera. Amenajarea acesteia trebuie sa se faca cu multa grija de catre parinti inca de dinainte de venirea sa pe lume. Camera trebuie sa fie proaspat vopsita si igienizata in asa fel incat sa se creeze un mediu securizant antimicrobian.
In plus, parintii trebuie sa se gandeasca si la piesele de mobilier. Cel mai important element al incaperii este patutul, locul in care doarme si isi petrece cea mai mare parte a timpului, mai ales in primele luni de viata, pana atunci cand va capata deprinderile mersului, beneficiind de independenta in miscare. Patutul trebuie sa fie destul de sigur, sa fie prevazut cu o saltea care sa il fereasca de riscul deformarii coloanei vertebrale. Orice patut va trebui sa aiba gratii ori zabrele in asa fel incat sa se evite riscul caderilor accidentale, mai ales ca in aceasta perioada micutul se va rasuci si va face mici tumbe prin patut.
Piesele de mobilier vor trebui sa aiba marginile rotunjite in asa fel incat sa nu ii poata produce leziuni atunci cand va incerca sa exploreze incaperea.
Orice piesa de mobilier va putea fi aleasa in ton cu infatisarea camerei, parintii putand-se inspira in acelasi timp din povestile cu zane, decorand pe placul micutului incaperea.
Pentru mai multa protectie, parintii pot monta in camera nou-nascutului dispozitive de supraveghere, urmarindu-i activitatea chiar din propria lor camera, actionand ori de cate ori s-ar afla in pericol.