Probabil ca primele miscari ale bebelusului tau din burtica o sa ti le amintesti mult timp, chiar si dupa nastere. Prima data cand vei simti bebelusul va fi o miscare frumoasa si blanda, care nu are nimic de-a face cu ghionturile de mai tarziu. Monitorizarea miscarilor copilului este importanta nu numai din motive emoționale, dar din motive care tin de sanatatea fatului. Medicul tau ginecolog iti va cere sa verifici miscarile bebelusului, mai ales in ultima parte a sarcinii.
Daca vrei o anumita data sau saptamana de sarcina, in care vei simti miscarile copilului, te dezamagim. Nu exista nici un moment specific, in care ar trebui sa incepi sa simti primele miscari ale bebelusului din burtica. Este un lucru individual si depinde in mare masura de cat de sensibile sunt celulele nervoase ale femeii. Unele gravide marturisesc ca simt primele miscari ale bebelusului intre saptamanile 14 si 16 de sarcina. Acest lucru se intampla mai frecvent in cazul gravidutelor mai slabute si care sunt la al 2-lea copil.
Totusi cele mai multe femei insarcinate incep sa simta miscarile fetale intre saptamanile 20 si 22 de sarcina. La inceput, acestea sunt niste semnale foarte delicate. Femeile care asteapta un copil compara aceste prime miscari cu gazele sau cu niste furnicaturi. Cele mai poetice descrieri ale acestor senzatii vorbesc de „bataile unui fluture” sau de „bule de sampanie in stomac”.
Adevarul este ca de multe ori, miscarile primului copil – miscari asteptate cu multa nerabdare, sunt greu de distins fata de alte turbulente ale intestinelor. Dar in momentul in care graviduta este sigura ca acelea sunt miscarile bebelusului, un val de bucurie si emotie o cuprinde pe viitoarea mamica.