[imagebrowser id=1348]Buricul nou-nascutului sau bontul ombilical al acestuia reprezinta una dintre zonele cele mai sensibile ale corpului, fiind nevoie de o atentie speciala.
Buricul nou-nascutului starneste si o serie intreaga de curiozitati, mai ales in randul parintilor incepatori. Fiecare gandeste la momentul in care buricul nou-nascutului ajunge sa cada, dar si la modul in care ar trebui sa trateze si sa ingrijeasca zona respectiva.
Inca din momentul sederii sale in maternitate, mama primeste o serie intreaga de indrumari din partea cadrelor medicale. Pana la momentul caderii sale, bontul ombilical al nou-nascutului va trebui ingrijit cum se cuvine de catre parinti.
Mai inainte de toate, va trebui sa feriti zona de umezeala in asa fel incat buricul nou-nascutului sa se poata usca si sa poata cadea la timp. Asadar, in primele zile dupa nastere, nou-nascutului nu va trebui sa ii faceti baita, parintii trebuind sa astepte momentul in care buricul acestuia va cadea definitiv. In cazul in care nu mai aveti rabdare si doriti sa va vedeti bebelusul imbaiat va trebui sa aveti grija sa nu udati zona ombilicala.
Buricul nou-nascutului cade, de regula, in circa sapte – zece zile de la venirea acestuia pe lume. Este un eveniment spontan, pe cat de asteptat, pe atat de rapid, astfel ca parintii aproape ca nici nu isi dau seama.
Cu toate acestea, zona ombilicala se vindeca complet in circa o luna de la nastere, atunci cand vasele ombilicale ajung sa se retraga.
Ingrijirea bontului ombilical necesita, asa cum aminteam, multa atentie. Se va folosi pudra avand rolul de a usca zona, grabind astfel caderea sa. In plus, ori de cate ori zona este mai rosie ori devine purulenta, mama are datoria de a se prezenta de urgenta la medicul pediatru, riscul de infectare fiind destul de crescut.