Cu toate ca uneori ne simtim tematori atunci cand ne vedem bebelusul cu destul de putin par, in realitate este o problema care nu ar trebui sa ne ingrijoreze in niciun caz in primii ani de viata.
In realitate parul bebelusului ajunge sa se indeseasca pe masura ce micutul va creste. Astfel, diametrul firului de par va evolua de la 0,06 mm la 0,09 mm, ceea ce inseamna o modificare importanta a podoabei capilare a micutului.
Nu putini sunt cei care se ingrijoreaza ca micutul le va mosteni trasaturile podoabei capilare. Astfel, cei care nu au o podoaba capilara prea bogata se plang ca micutul sa nu mosteneasca cate ceva din aspectul parului lor. In schimb, cei care sunt ceva mai avuti in acest domeniu se gandesc ca micutul sa nu aiba parte de aceleasi chinuri resimtite in momentul pieptanarii.
Specialistii sunt de parere ca parul bebelusului nu este neaparat o trasatura care se poate mosteni de la parinti. La fel de posibil poate fi ca bebelusul sa mosteneasca trasaturile bunicilor sau ale unchilor, ajungand in cele din urma sa aiba buclele de care parintii nu s-au putut bucura. Insa, nu trebuie sa iti faci sperante. Parul drept nu se va mai ondula vreodata decat daca vei folosi placa sau ondulatorul. O astfel de trasatura devine vizibila inca din primul an de viata.
In schimb, culoarea parului se va mai putea inchide in timp. Pentru a vedea care va fi nuanta parului copilului va este suficient sa ii priviti culoarea genelor si ale sprincenelor, intrucat podoaba capilara se va schimba in asa fel incat sa ajunga in cele din urma la nuanta acestora.
In primul an de viata parul bebelusului va pica destul de mult, avand loc o schimbare a structurii capilare a acestuia. Cum este si normal, apare si cresterea, insa aceasta se va face destul de dispersat, mai mult in crestet. Asa ca este posibil ca micutul sa aiba mai mult par in varful capului si mai deloc in laterale. Cu toate acestea, astfel de goluri de par vor putea fi acoperite in timp. De cele mai multe ori specialistii sunt de parere ca, parul la fel ca si dintii este mai sanatos daca va creste mai incet. Asa ca, evitati sa va tundeti zero copilul in primele luni de viata intrucat nu este decat o alta legenda a batranilor.