Procesul de eruptie al dintilor de lapte este o experienta destul de dureroasa pentru bebelusi. Cei mai multi copii saliveaza puternic, fac temperatura, plang deseori, nu pot dormi noaptea si refuza sa manance. Toate acestea pentru ca au gingiile inflamate, ii dor si au mancarimi. Afla ce poti face pentru atenuarea simptomele de dentitie, precum si cand apar dintii de lapte si cei permanenti.
Primul simptom care semnaleaza debutul eruptiei dentare este salivatia abundenta. Prichindelul are gingiile inflamate si rosii, are mancarimi, si deseori duce la gura mainile sau diverse jucarii. Copilul poate fi, de asemenea, nervos si iritat.
Ce poti face? Aplica-i pe gingii un gel special care calmeaza durerea, freaca-i gingiile cu un degetar din silicon, da-i sa muste o jucarie speciala de dentitie sau spala-i gingiile cu ceai de musetel.
Cand erup dintii de lapte si in ce ordine?
Mai jos sunt enumerate momentele in care apar dintii de lapte. Dar nu-ti face griji daca dintii copilului tau apar mai devreme sau mai tarziu. Pana la varsta de 3 ani copilul va avea toti dintii.
Dintii superiori:
· Incisivii centrali – de la 8 la 12 luni
· Incisivii laterali – de la 9 la 13 luni
· Caninii – de la 6 la 22 luni
· Primii molari – de la 13 la 19 luni
· Molarii secundari – de la 25 la 33 luni
Dintii inferiori:
· Incisivii centrali – de la 6 la 12 luni
· Incisivii laterali – de la 10 la 16 luni
· Caninii – de la 7 la 23 luni
· Primii molari – de la 14 la 18 luni
· Molarii secundari – de la 23 la 31 luni
In general ordinea de eruptie a dintilor este fixa, dar mai sunt si exceptii. Aceasta nu ar trebui sa fie o problema, deoarece momentul eruptiei dintilor este determinat genetic. Exista, de asemenea, cazuri, foarte rar ce-i drept, cand copilul se naste cu un dinte.
Cand procesul de eruptie al dintilor de lapte este completat, copilul ar trebui sa aiba in total 20 de dinti -10 in partea de sus si 10 jos.
Cand apar dintii permanenti?
Pe la varsta de 6 ani dintii de lapte incep sa cada, iar in locul lor isi fac aparitia dintii permanenti. Eruptia dintilor permanenti este completa in jurul varstei de 12 de ani, dar tine cont de faptul ca pe la 18 ani (uneori chiar mai tarziu) erup molarii de minte.
Dintii permanenti sunt mai numerosi decat cei de lapte – in total 32, si sunt impartiti astfel: incisivi (8), canini (4), premolari (8), molari (12).
Cat timp se vor folosi copiii nostri de dintii permanenti, depinde in mare masura, de noi, adultii. De aceea trebuie sa avem mare grija la alimentatia micutilor si sa nu neglijam vizitele la dentist.