Pentru copiii mici, balonarea sau diareea sunt probleme frecvente. Ce faci cand il doare burtica…
Ceaiul de menta este de folos. Se face o infuzie cu un varf de lingurita de planta la 150 ml apa fiarta: se lasa cca 8 minute acoperit, apoi se serveste. Atentie, nu se dau copiilor mici ceaiuri combinate, ci doar ceai de plante dintr-o singura planta si in cantitati mici. Pentru diaree se mai poate folosi ceai de cimbrisor.
Pentru constipatie, la copiii mai mari de doi ani, un bun remediu cu efect laxativ il reprezinta cateva prune uscate. Pentru durerile de stomac este bun Ceaiul de musetel, ale carui principii amare stimuleaza si pofta de mancare.
Pentru colici
Plansul continuu al bebelusului, de regula intre luna a doua si a patra, genunchii stransi la piept si alte manifestari ce par a semnala o durere de burtica sunt puse pe seama colicilor. Desi cauza colicilor nu este cu adevarat identificata – unii medici nu o considera o afectiune, ci o stare nervoasa cauzata de suprastimulare – simptomele descrise mai sus pot fi remediate cu sprijin naturist. Masajul pe spate si muzica linistitoare au efecte dovedite de calmare a starilor. Pune bebelusul pe burtica si mangaie-i spatele usor, cu miscari ample si lente.
Atentie, NU se dau plante sau bauturi din plante bebelusului, care nu are voie medicamente decat sub indrumarea medicului. Iar mama care il alapteaza ar trebui ca in aceasta perioada sa evite condimentele, alimentele care fermenteaza (varza, conopida sau mazarea) si cafeaua sau alcoolul.