Primul an al unui copil este plin de evenimente. Unul dintre cele mai asteptate ar putea fi mersul pe jos.
Sa se deplaseze singur, ii permite copilului tau sa interactioneze si sa exploreze lumea intr-un mod cu totul nou. Continuati sa cititi pentru a afla cand incep bebelusii sa mearga. Dar si cum acest lucru ii va modifica dezvoltarea fizica.
Etapele mersului
Pentru a incepe sa mearga independent, bebelusii trebuie sa parcurga mai intai alte etape de dezvoltare. Iata o cronologie rapida:
- Statul in picioare: la aproximativ 6 luni, bebelusul tau va incepe sa poata sta singurel in pozitie verticala.
- Mersul de-a busilea: Este o etapa foarte indragita de bebelusi care realizeaza, acum, ca pot ajunge acolo unde doresc tarandu-se. Momentul mersului propriu-zis variaza. Multi bebelusi se ridica pentru a sta in picioare in jur de 10 luni. Motivul este unul simplu. 70% din masa corpului lor este de la solduri in sus, astfel incat picioarele au nevoie de multa forta pentru a ridica trunchiul.
- Mersul sprijinit: Din nou, varsta variaza pentru aceasta etapa de croaziera. Insa atunci cand bebelusul tau o va face, isi va croi drum prin camera folosindu-se de orice mobilier disponibil.
- Mersul pe jos : ultima piesa a puzzle-ului este sa inveti cum sa te ridici cu un picior in timp ce il echilibrezi pe celalalt! In general acest lucru se intampla dupa 14 luni de viata.
Cand incep bebelusii sa mearga de obicei?
Fiecare copil va merge singurel intr-un moment diferit. Cu toate acestea, bebelusul. va face probabil primii pasi intre 9 si 15 luni. Se va indrepta lent pe masura ce se obisnuieste cu picioarele. O pozitie larga si bratele intinse sunt caracteristici ale tuturor copilasilor care experimenteaza mersul pentru prima oara.
Pentru a sta in picioare, bebelusul tau trebuie sa contracteze o multime de muschi. Dar pentru a merge, in cele din urma trebuie sa-si relaxeze putin soldurile si genunchii. Provocarea consta in a afla cum sa obtineti cantitatea corecta de tensiune musculara in picioare.
Odata ce vor incepe, urmatoarea provocare este de a afla cum sa se opreasca. Fiecare pas are mai multa forta decat a unui adult, deoarece incepatorii nu isi indoaie genunchii si nu folosesc o miscare a calcaiului, ambele absorband o parte din impact. Modul lor de oprire? Caderea.
Retineti ca nu este neobisnuit ca bebelusii sa alterneze mersul de-a busilea cu cel in picioare. Daca bebelusul tau vede ceva prin camera care necesita atentia imediata, s-ar putea sa se tarasca. Este ca si cum el s-ar gandi: „Trebuie sa ajung acolo imediat, mersul pe jos va dura prea mult”.
De ce mersul se dezvolta diferit?
Indiferent daca copilul va incepe mai devreme sau mai tarziu, acest lucru nu va indica nimic asupra dezvoltarii sale fizice, insa ofera indicia despre viitorul caracter. Unii copii au sentimentul ca pot face orice. Nu se ingrijoreaza de caderi. Altii nu vor sa inceapa sa mearga pana nu sunt siguri ca pot face asta destul de bine. Acesti copii se pot dovedi mai precauti si mai contemplativi.
In afara de personalitate, alti cativa factori afecteaza momentul inceperii mersului:
- Dimensiunea: bebelusii mai mari merg adesea mai tarziu, deoarece au nevoie de mai multa putere pentru a se ridica in pozitie verticala decat o are un bebelus mai mic.
- Infectiile urechii recurente: Daca un copil are 16 luni sau mai mult si nu merge se ridica problema unor afectiuni. O infectie a urechii poate afecta echilibrul bebelusului si poate intarzia mersul.
- Ordinea nasterii: un copil cu un frate mai mare poate fi motivat sa mearga mai devreme pentru ca vrea sa tina pasul si sa imite ceea ce face copilul cel mare.
Cand vor avea nevoie de pantofi?
Bebelusii invata sa mearga mai usor daca nu poarta pantofi, deoarece picioarele goale permit contactul direct cu podeaua. Cand iesiti afara, desigur, bebelusul tau are nevoie de niste pantofi. Cautati o pereche cu talpi flexibile – ar trebui sa puteti plia pantoful in jumatate.