Atunci cand devenim parinti orice mic amanunt legat de cresterea si dezvoltarea bebelusului nostru sunt esentiali. Asa este si cazul urmaririi limbajului acestuia si modul in care acesta incepe sa comunice si sa ii inteleaga pe cei apropiati.
Chiar daca unii dintre parinti sunt nerabdatori si abia asteapta sa isi vada bebelusul rostind primele cuvinte, trebuie sa fiti constient de faptul ca fiecare are propriul sau ritm de dezvoltare. Asa ca, daca observati la bebelusul prietenii ca a inceput inca de la varsta de un anisor sa rosteasca cateva cuvinte simple, nu trebuie sa va alarmati. Faptul ca bebelusul dumneavoastra incepe sa vorbeasca mai tarziu nu inseamna ca are o problema de sanatate. Nu uitati, totusi, sa tratati totul cu mult calm si rabdare.
Atunci cand incercam sa il urmarim pe cel mic in deprinderile comunicationale trebuie sa fim atenti daca acesta ne poate intelege. Astfel, daca atunci cand il rugam sa ne aduca o anumita jucarie ne-o aduce inseamna ca a inteles ceea ce l-am rugat, dar daca trateaza rugamintea noastra cu indiferenta inseamna ca nu a inteles ori poate avea chiar probleme auditive.
Chiar daca cel mic incepe sa pronunte primele cuvinte mai tarziu nu inseamna ca are un coeficient de inteligenta redus, ci, pur si simplu nu este pregatit sa faca fata deprinderilor comunicationale. Asa ca, nu va grabiti sa il diagnosticati ca fiind mai putin inteligent decat un altul ca el, de aceeasi varsta.
La inceput, cel mic va incepe sa pronunte diverse sunete pe care nu le vei putea intelege foarte bine. De la sunete se va putea face trecerea destul de usor catre cuvinte si, mai apoi, spre propozitii.
Iar daca observati ca micutul nu vorbeste din prima clipa corect gramatical, nu trebuie sa uitati ca astfel de reguli vor fi invatate mai tarziu, in jurul varstei de 5 anisori. Ceea ce trebuie sa constientizati este ca sarguinta de care dati dovada in a-l invata pe cel mic aceste reguli este esentiala pentru dezvoltarea unui limbaj cat mai stufos si mai corect gramatical. Chiar daca va ganditi ca astfel de reguli pot fi invatate la scoala nu trebuie sa porniti in educarea copilului dumneavoastra cu o astfel de supozitie intrucat, chiar tu, in calitate de parinte, il vei putea invata regulile comunicationale ce il va insoti pe tot parcursul vietii.
Exista situatii deja bine cunoascute in care bebelusii pot rosti primele cuvinte in jurul varstei de 9 luni. Cu toate acestea, cea mai frecventa situatie de dezvoltare a limbajului se regaseste dupa implinirea varstei de un anisor.
Asa ca, nu va ingrijorati daca:
- Nu gangureste inainte de a implini un anisor;
- Nu intelege ceea ce ii spuneti inainte de un anisor;
- Nu rosteste niciun cuvant pana la implinirea a 18 luni de viata;
- Nu rosteste cuvintele clar si nu le poti intelege;
- Nu formeaza propozitii pana la varsta de trei anisori;
- Nu cunoaste regulile gramaticale.