In jurul varstei de 4 ani, copilul tau incepe sa prefere compania altor copii, alaturi de care se juca pasiv in trecut sau pe care chiar ii indeparta de perimetrul lui de joc cand avea 2-3 ani. Acum este perioada in care jucariile devin importante si pot da indicii despre calitatile si preferintele copilului.
Pe la 4-5 ani incepe sa spuna ca ar vrea sa devina…de obicei, ceva foarte exotic – cowboy spatial, ”sofer” de avion sau de tren.
Jocurile de manualitate il atrag (probabil si pentru ca reprezinta o modalitate de a-si mai descarca din energie, framantand plastilina si modeland. Este fascinat si de jucariile si jocurile magnetice, si de jucariile si jocurile 3D. Asta si pentru ca dupa varsta de 4 ani, copilul incepe sa perceapa notiunea de viitor si trecut si incepe sa se orienteze mai bine in spatiu. Vei observa ca recunoaste drumul spre gradinita sau spre magazinul unde mergeti de cateva ori pe saptamana la cumparaturi, ca nu mai trebuie sa-l opresti tu cand este momentul sa treceti strada. A invatat deja ca exista reguli si stie legatura dintre cauza si efect, chiar la nivel conceptual, daca nu a trecut el printr-o experienta directa – stie ca traversam cand merg masinile, ele ne vor accidenta si asta nu pentru ca i-a spus mami si retine ca pe o poezie, ci pentru incepe sa inteleaga ce se va intampla, evaluand o situatie si urmarile ei. Inca nu face insa foarte bine diferenta intre realitate si lumea imaginara, asa ca mare atentie in aceasta perioada, caci juniorul tau poate intra in situatii foarte periculoase.
Ce i se potriveste
Jucariile care permit jocuri pe roluri, sau crearea unei povesti (teatrul de papusi va fi foarte apreciat), cele de constructie si strategie sau cele care incurajeaza hobby-urile sunt potrivite pentru copiii 4 ani +. Dupa aceasta varsta, jocurile si jucariile isi accentueaza functia de socializare, reprezinta un prilej de comunicare, de schimb de experienta. Sunt de evitat jucariile „egoiste“, care nu incurajeaza interactiunea si il transforma pe copil intr-un sclav al jucariei sale. Jocurile pe computer, indiferent de cat de bine sunt concepute si cat de educative ar fi nu pot inlocui (nici macar in variantele lor care se joaca interactiv) interactiunea cu alti copii, fiecare cu personalitatea lui si cu un bagaj de cunostinte bune de impartasit.