Alaptarea este un proces sanatos pentru bebelus si tocmai de aceea medicii il recomanda imediat dupa nastere. In cazul in care privim catre avantajele pe care le ofera alaptarea ne vom putea da seama cat de importanta este aceasta hrana pentru bebelus.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pentru o perioada de minim sase luni, insa in acelasi timp sfatuieste mamele sa continue, in cazul in care este posibil cel putin pana la varsta de doi anisori.
Chiar daca in primele sase luni de viata bebelusul poate fi hranit de catre mama fara niciun fel de supliment alimentar si fara a fi nevoie de introducerea alimentelor solide in hrana sa zilnica, incepand cu aceasta varsta micutul va resimti nevoia de schimbare, dorind sa cunoasca savoarea fiecarui aliment. Asadar, incepand cu varsta de sase luni este posibil ca bebelusul sa iti solicite o serie de alimente, sistemul sau digestiv fiind aproape complet dezvoltat. Odata cu introducerea diversificarii numarul meselor de lapte se va micsora, fiind inlocuit de hrana solida.
Chiar si asa, introducerea diversificarii nu inseamna oprirea alaptarii. Bebelusul va putea sa primeasca in acelasi timp si lapte si hrana diversificata, ambele fiind extrem de sanatoase pentru el.
Asa cum aminteam, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda prelungirea perioadei de alaptat pana la minim doi anisori, fiind constienti de efectele benefice pe care le reprezinta o astfel de hrana.
Oprirea alaptarii se va face potrivit recomandarilor medicului pediatru sau atunci cand mama isi doreste. De asemenea, in cazul in care mama este nevoita sa urmeze un anumit tratament cu antibiotic ori hormonal ori daca sufera de o anumita afectiune medicul ii va putea pune in vedere sa opreasca alaptarea.
Intarcarea nu se va face brusc, mama putand micsora numarul meselor de lapte in timp si in asa fel incat bebelusul sa nu isi dea seama de ceea ce se petrece. In acest fel, mesele de lapte vor fi inlocuite de alimentatia diversificata, la fel de satioasa.