Desi cei mai multi copii reusesc sa pronunte cateva cuvinte simple din primul an de viata si propozitii scurte la varsta de doi ani, unii bebei incep sa vorbeasca mai tarziu. Nu se cunosc cauzele exacte ale acestor intarzieri, dar aceste probleme apar mai frecvent decat credeti. Mai multe detalii despre acest subiect am aflat de la colegii de la www.nou-nascuti.ro
Un copilas de 24-30 de luni trebuie sa pronunte in medie 50 de cuvinte si sa asocieze doua cuvinte cu sens, de genul „bebe plange”, „calul maro”. Totusi, in unele cazuri, copilasul „isi face lectiile” si acumuleaza informatii, dar nu reproduce cuvintele auzite. De aceea, exista posibilitatea ca, chiar cand implineste 3 anisori, copilul sa nu poate exprima ceea ce vrea, gandeste sau simte. In alte cazuri, copilasii se obisnuiesc mai greu cu tiparul comunicarii verbale si gasesc ca este mai simplu sa planga, sa gesticuleze, sa arate cu degetul etc. Copilasii care au frati sau surori mai mari prefera sa-i lase pe acestia sa vorbeasca in locul lor, pentru ca astfel nu mai apare nevoia de a se exprima singuri.
Intarzierea aparitiei primelor cuvinte nu este un semn al lipsei de inteligenta a copilului. De obicei, atunci cand incep sa vorbeasca, acesti mici nazdravani o fac mult mai bine decat te astepti. Si asta pentru ca, in timpul tacerii lor incapatanate, au acumulat toate informatiile necesare.
Cum va incurajati copilul sa vorbeasca
Este bine sa-i vorbiti celui mic continuu si sa-i comunicati tot felul de informatii despre obiectele din jur, activitatile pe care le desfasurati impreuna etc. Este un exercitiu util pentru a-i da impulsul sa se exprime la randul sau. Vorbiti insotindu-va explicatiile de gesturi largi, intense, expresive. De asemenea, variati intonatiile. Accentuati cuvintele importante si repetati frazele-cheie. Faceti multe pauze pentru a-i lasa timp sa inteleaga ce ati spun si sa repete mental informatia, sa inteleaga despre ce este vorba si sa reactioneze.
Incurajati-l sa comunice punandu-i intrebari si abordand subiecte care-l intereseaza (joaca in parc alaturi de copii, mancarea preferata, jucariile).
Atunci cand incearca sa spuna un cuvant, ascultati-l cu atentie si priviti-l in ochi. Un mijloc ideal de a incepe o „conversatie” este sa-i povestiti lucruri care-l intereseaza, sa-i cantati sau sa-i cereti sa completeze cuvintele dintr-un cantecel pe care-l stie pe de rost. Cititi-i povesti inainte de culcare.
Incercati sa nu va manifestati dezaprobarea, mania sau frustrarea pentru lipsa lui de reactie. Nu-l corectati atunci cand pronunta gresit un cuvant. Cea mai buna solutie pentru a-i indrepta erorile este sa pronuntati dumneavoastra corect fiecare cuvant in vorbirea curenta.