Chiar daca nasterea reprezinta punctul de final al sarcinii, cu toate acestea medicii recomanda ca proaspata mamica sa revina cu regularitate in cabinetele medicale pentru a verifica evolutia recuperarii postpartum.
Cu toate ca bucuria de a-si tine bebelusului in brate este, poate, cea mai importanta pentru fiecare mamica, in realitate orice bebelus are nevoie de o mama puternica si sanatosa pentru a-l ajuta sa se faca mare. Tocmai de aceea, dupa nastere gravida va trebui sa fie investigata cu mare atentie de catre medicii specialisti in vederea identificarii oricaror probleme de sanatate.
In timpul sederii sale in maternitate orice proaspata mamica este evaluata de catre medicul specialist. Aceasta este tinuta sub supaveghere medicala, fiindu-i administrate uneori tratamente de specialitate pentru grabirea vindecarii. Dupa externare, femeia va trebui sa se intoarca in cabinetul medical la un interval de numai 7 zile. Acest control este recomandat pentru ca medicii sa se asigure de evolutia favorabila a recuperarii postpartum.
Atunci cand perioada de lahuzie a trecut, la numai sase saptamani, proaspata mamica se va intoarce iarasi in cabinetul medical. De aceasta data, cu ajutorul consultului clinic al pacientei, dar si al ecografiilor de specialitate medicii vor putea sa isi dea seama daca starea de sanatate a femeii s-a ameliorat. In timpul acestui control medical de specialitate proaspata mamica va putea discuta cu medicul referitor la reinceperea activitatii sexuale cu partenerul. In cazul in care avizul medicului este unul pozitiv, acesta va recomanda femeii o anumita masura de contraceptie, indicata pentru prevenirea aparitiei unei sarcini venita mult prea devreme. Contraceptivele orale sunt recomandate intr-o prima etapa de recuperare postpartum. In cazul in care mama isi alapteaza bebelusul, atunci medicul va recomanda pilule contraceptive cu un continut ridicat de progesteron, estrogenul fiind prezent in compozitia pilulelor doar atunci cand mama a intrerupt alaptarea bebelusului, acesta influentand diminuarea cantitatii de lapte secretata de catre mama. Tot atunci proaspata mamica va primi indicatii despre conduita sa alimentara si despre ceea ce ar trebui sa manance pentru a reusi sa slabeasca dupa nastere.
In cadrul acestor controale medicale medicii vor putea sa ii prescrie femeii anumite suplimente de vitamine si fier, in cazul in care observa ca mama este usor anemica ori are un deficit de vitamine in organism.
Dupa nastere, vizitele la medic trebuie sa se faca cu regularitate, la un interval de minim sase luni.