Daca esti viitoare mamica sau daca te gandesti sa faci marele pas spre implinirea unui vis maret, aducerea pe lume a unui copilas, cu siguranta ai nenumarate intrebari fara raspuns, ganduri, nelamuriri si ipoteze de care nu poti sa scapi.
Chiar daca majoritatea sarcinilor ajung sa evolueze normal, trebuie sa fii constienta de faptul ca exista unele situatii cu risc mai mare de complicatii pentru gravidute. Acest lucru nu inseamna insa ca trebuie sa te sperii sau sa te ingrijorezi peste masura, ci doar ca va trebui sa mai scurtezi din timpul petrecut la cumparaturi, in cautarea unui carucior perfect si sa acorzi o importanta mare recomandarilor medicului.
In general, o sarcina care necesita ingrijire speciala poate sa fie cauzata fie de conditii genetie, fie de faptul ca mamica urmeaza sa aduca pe lume gemeni. Exista anumite simptome specifice care il avertizeaza pe medic ca o gravida are nevoie de ingrijiri speciale. In continuare, ti-am pregatit cateva informatii referitoare la situatiile care au nevoie de atentie sporita si ingrijiri suplimentare.
1. Anemia
In foarte multe cazuri, din cauza unei deficiente de fier, femeia ajunge sa fie anemica inaintea sarcinii. Avand in vedere faptul ca o sarcina presupune un efort pentru organism si ca in timpul travaliului sangerarile pot sa fie masive, este important ca anemia sa fie corectata.
Daca testele de sange arata faptul ca viitoarea mamica este anemica, medicul poate prescrie suplimente de fier sau introducerea unor alimente bogate in fier in alimentatie. Tabletele care contin fier trebuie administrate dupa masa deoarece pot produce diaree, constipatie sau chiar greata.
2. Rh Negativ
La prima vizita prenatala este testat sangele pentru a se verifica daca mama are Rh pozitiv sau negativ. Trebuie sa stii ca aproximativ 15% dn populatie are Rh negativ si ca poti intampina probleme cu sarcina doar daca vei naste un copil cu Rh pozitiv. Daca Rh-ul este diferit, acest lucru inseamna ca sangele mamei este incompatibil cu sangele copilului, dar acest lucru nu-l va afecta pe el, ci sarcinile ulterioare.
In general, daca mamica are Rh negativ si copilul Rh pozitiv, la un timp scurt dupa nastere are loc o vaccinare preventiva, numita anti-D. Acest vaccin previne toate problemele in cazul sarcinilor viitoare.
3. Preeclampsia
Aceasta afectiune este extrem de comuna in ultima perioada. Din pacate, preeclampsia nu poate fi prevenita, motiv pentru care este important sa urmaresti simptomele specifice acesteia: tensiune arteriala crescuta, crestere excesiva in greutate, glezne sau maini umflate. In cazul tensiunii arteriale crescute si netratate, preeclampsia poate progresa la eclampsie.
Daca semnele preeclampsiei sunt severe, este posibil ca viitoarea mamica sa fie internata in spital, chiar daca se simte bine. Medicul poate recomanda administrarea medicamentelor daca tensiunea arteriala este crescuta si, in unele cazuri, poate fi declansat travaliul.
4. Diabetul zaharat
Diabetul trebuie controlat cu atentie, in special in timpul sarcinii. In acest sens, nivelul glicemiei trebuie constant monitorizat pentru ca sarcina sa evolueze in mod normal.
Pentru o graviduta este absolut necesar ca nivelul glicemiei sa ramana stabil, iar o dieta alimentara controlata este esentiala. In plus, consultatiile prenatale sunt mai dese in astfel de cazuri.
Daca suferi din cauza unei afectiuni mai sus mentionate, este important sa soliciti asistenta de urgenta daca ai parte de:
– o durere de cap severa care persista
– dureri abdominale intense, prelungite
– vedere incetosata sau estompata
– sangerari vaginale
– scurgere de lichid care sa sugereze fapul ca apa s-a rupt mai devreme.