Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat. Ludovic Orban a anunţat marți că dacă numărul de infecţii ajunge chiar la 1.200 pe zi, se va ajunge la restricţii locale.
Când se instituie carantina zonală?
Legea carantinei intrată în vigoare marți arată că măsura este aplicată atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat prin alte metode de protecţie sanitară. De asemenea, carantina mai poate fi instituită dacă procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul National de Sanatate Publică.
Dacă avem de-a face cu un „accident biologic”, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei. Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar şi în spitale, este asigurată de poliţia locală.
Când ar putea fi luată măsura?
Un răspuns la această întrebare a oferit chiar marți premierul Ludovic Orban.
„Dacă creşte numărul de persoane infectate peste, să zic, 1.200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale, de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activităţii economice”, a spus Orban în şedinţa de Guvern.
La rândul lui, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localităţi dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.
Cele mai multe cazuri sunt, potrivit raportării de astăzi, în următoarele judeţe: Bucureşti (4.618), Suceava (4.290), Argeş (2.176), Braşov (2.424).