[imagebrowser id=1757]Alaptarea la san reprezinta o faza foarte importanta in viata copilului si mamei. Pentru nou nascutul care este pus la san si suge, aceasta nu reprezinta numai o necesitate primara, fiziologica, ci, mai presus de toate, reprezinta un moment de formare a legaturii cu mama, bogat in emotii si senzatii tactile, auditive, precum si de gust si miros.
Satisfacerea acestei necesitati determina o senzatie profunda de bunastare si liniste pentru amandoi. Laptele matern contine toate substantele nutritive necesare pentru satisfacerea nevoilor nutritionale si psihologice ale copilului pana la varsta de 6 luni. Pediatri recomanda ca alaptarea sa fie facuta pentru cel putin un an de zile.
Exista cazuri in care mama doreste sa continue alaptarea la san, dar, din anumite considerente, acest lucru nu este posibil, iar problema nu o constituie lipsa laptelui matern.
Cele mai frecvente situatii in care mama este nevoita sa renunte la hranirea la san a bebelusului sunt:
· Reintoarcerea la serviciu mai devreme de 6 luni sau 1 an de zile;
· Administrarea de medicamente care se pot transmite copilului prin intermediul laptelui si pot dauna acestuia;
· Inducerea ideii ca nu exista suficient lapte pentru satisfacerea nevoilor bebelusului;
· Mameloanele plate sau ombilicate (cele care au tendinta de a se retrage in momentul in care bebelusul incepe sa suga);
· Angorjarea sanilor (umplerea excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru dintre rezerva de lapte si cerintele copilului);
· Aparitia ragadelor si iritatiilor la nivelul mamelonului (de regula, aceasta situatie apare din lipsa de experienta a mamei in pozitionarea copilului la san);
· Mastita (inflamarea sanilor).
Cea mai simpla si accesibila metoda in rezolvarea acestor probleme o reprezinta pompa pentru san. Beneficiile unui astfel de produs sunt multiple:
· Colectarea si stocarea laptelui matern in vederea hranirii ulterioare a bebelusului, in conditiile in care mama se reintoarce la serviciu si doreste continuarea alaptarii.
· Stimularea lactatiei, in conditiile in care se considera ca nu exista lapte suficient sau lactatia nu s-a declansat inca.
· Protejarea mameloanelor iritate pana la vindecarea acestora, astfel incata mama nu va fi nevoita sa intrerupa alaptarea datorita disconfortului sau durerilor provocate de aparitia ragadelor.
· Mentinerea lactatiei pe toata perioada in care mamei i s-a interzis sa alapteze din cauze medicale sau in situatii critice, precum nasterea prematura, caz in care copilul nu poate fi pozitionat la san, nefiind capabil sa suga.
· Detensionarea sanilor in cazul angorjarii acestora si prevenirea aparitiei mastitei prin eliberarea sanilor de excesul de lapte.
Acestea sunt doar cateva aspecte care au determinat mamele de pretutindeni sa considere pompa pentru san un produs indispensabil.
Chicco, prin intermediul Centrului sau de cercetare stiintifica (Observatorul Chicco) este intotdeauna alaturi de ele, punandu-le la dispozitie tot ceea ce este necesar unei alaptari indelungate, astfel incat micuta minune sa beneficieze de toate avantajele unei hraniri sanatoase.