Orice nastere naturala atrage dupa sine si intrebarea realizarii unei epiziotomii. Cu toate acestea, o astfel de interventie impune sfatul medicului chiar in momentul nasterii propriu-zise, in functie de situatia ce se impune.
Ce inseamna epiziotomia?
Epiziotomia reprezinta o incizie ce se realizeaza intre rect si vagin in asa fel incat acest spatiu sa nu fie brutalizat prea mult in momentul nasterii naturala si expulzarii fatului. Dupa nasterea naturala medicul va coase incizia creata, suturand zona cu ata chirurgicala ce se absoarbe fara a mai fi nevoie sa fie scoasa ulterior.
Avantajele efectuarii unei epiziotomii sunt destul de multe atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru copil. Cu ajutorul acesteia, copilul va putea fi expulzat fara probleme si fara a fi nevoie ca zona cuprinsa intre rect si vagin sa fie rupta cu adevarat. De asemenea, in cazul in care nu se efectueaza epiziotomia, mama va putea avea disfunctii sexuale grave, rupturi destul de profunde, traumatisme in zona perineului, incapacitatea de a urina, dar si o nastere mai chinuita.
Cu toate acestea, multe femei se intreaba daca este intr-adevar nevoie de epiziotomie tinand cont de durerile destul de profunde provocate de aceasta taietura atata in timpul nasterii, cat si dupa nasterea.
Recuperarea post partum este mult mai dureroasa si mai greu de realizat, mama avand dureri atunci cand merge la toaleta, cand sta asezata pe scaun sau in picioare. Riscul unor laceratii anale sunt la fel de mari ca si celelalte dezavantaje expuse mai sus.
Tratarea epiziotomiei se face destul de lent, insa medicii sunt de parere ca durerile ar trebui calmate cu ajutorul paracetamolului, destul de sigur pe toata perioada alaptarii. De asemenea, puteti opta catre baile caldute, dar si compresele cu apa rece – solutii alternative pentru calmarea durerii.