[imagebrowser id=324]Cu toate ca fiecare mamica isi doreste ca propriul bebelus sa capete o anumita independenta alimentara, diversificarea apare intre varsta de cinci-sase luni, abia atunci cand medicul pediatru ii va recomanda mamei sa ii introduca treptat diferite alimente.
Momentul de inceput al diversificarii reprezinta o etapa destul de agitata si stresanta pentru fiecare mamica. In jurul varstei de sase luni, in functie de dezvoltarea fiecarui bebelus medicul le poate recomanda parintilor sa treaca treptat la etapele diversificarii.
Cu siguranta, aceasta perioada nu presupune ca ii vei putea da bebelusului alimente greu digerabile, carnita din prima clipa sau alte asemenea. In cazul introducerii prea devreme a alimentatiei solide este posibil ca bebelusul sa manifeste probleme gastrice destul de grave, dar si sa dezvolte anumite reactii alergice. Chiar si asa, oricat de mult te-ai feri sa eviti perioada diversificarii in realitate aceasta intarziere nu reprezinta altceva decat o modificare a echilibrului nutritional al bebelusului.
Fiecare perioada din viata unui bebelus prezinta un anumit rol destul de bine stabilit si ca atare este destul de posibil ca dezvoltarea sa ulterioara sa aiba de suferit. Atunci cand diversificarea reprezinta o nevoie stringenta pentru dezvoltarea bebelusului tau, poti observa cateva semne destul de importante:
- Bebelusul isi poate sustine singur capul;
- Bebelusul poate sta asezat in fundulet – uneori sustinut;
- Bebelusul nu se mai satura cu lapticul pe care i-l oferi, plangand mult mai des decat erati obisnuita mai inainte;
- Bebelusul are o greutate dubla fata de momentul nasterii;
- Ii este pofta sa guste anumite alimente pe care tu le mananci in preajma sa.
Atunci cand medicul iti recomanda sa treci la perioada diversificarii alimentatiei bebelusului tau este indicat sa urmezi pasii pe care acesta ti-i sugereaza. Potrivit lui bebelusul va trebui sa consume mai inainte de toate fructe de culoare galbena intrucat sunt destul de usor de digerat pentru organism. De asemenea, legumele si fructele verzi sunt destul de sanatoase, putand a fi introduse treptat in alimentatia acestuia.
Ori de cate ori medicul iti recomanda un anumit aliment este indicat sa faci acest lucru treptat, intr-o proportie destul de mica, pornind de la o lingurita si adaugand in fiecare zi inca una, pana cand organismul bebelusul se va obisnui cu produsul respectiv si nu va dezvolta reactii alergice. Una dintre regulile de baza ale alimentatiei diversificate consta in grija parintilor de a nu amesteca mancarea – cu alte cuvinte, nu va trebui sa ii dati bebelusului in prima etapa a diversificarii mai mult de un aliment intrucat nu veti cunoaste la care produs acesta dezvolta reactii alergice.
Foto: http://www.mamistie.ro / http://www.centrulbabycare.ro