Cand vine pe lume, micutul tau nu vede foarte bine. Perceptia in profunzime si coordonarea ochi-maini incep sa se dezvolte in jurul varstei de 4 luni. Pe la 6 luni, bebelusul vede „normal”, iar dezvoltarea vederii il ajuta sa-si coordoneze miscarile si sa se preagateasca pentru mersul de-a busilea si pentru primii pasi independenti.
Unele activitati ca jocul cu blocuri de constructie sau cu inele pe care trebuie sa le puna pe un bat il ajuta sa-si imbunatateasca mai repede coordonarea ochi-maini.
Mai poti face ceva pentru a imbunatati vederea bebelusului – sa il alaptezi.
Conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, bebelusii alaptati au vederea mai dezvoltata decat nou-nascutii hraniti cu formula.
Concluzia a rezultat in urma unui studiu realizat pe 262 de copii, de la nastere, la varsta de 6 ani, dintre care 78 erau alaptati, iar 184 hraniti artificial.
Anterior acestui studiu se credea ca DHA-ul din laptele matern (in concentratii mai mari decat in formula) este motivul pentru care copiii alaptati vad mai bine. Ca atare, in cadrul noului studiu, s-a adaugat DHA aleatoriu unor formule cu care erau hraniti copii.
Chiar si asa, cercetatorii au observat ca bebelusii alaptati au obtinut scoruri semnificativ mai mari la testele de stereo-acuitate (legate de perceptia in profunzime), fata de bebelusii hraniti cu formula. In acelasi timp, nu au existat diferente semnificative intre rezulatatele bebelusilor hraniti cu formula imbunatatita cu DHA si cei care au consumat formula simpla.
Medicii te sfatuiesc sa verifici sanatatea ochilor bebelusului inca din primele luni de viata, pentru a putea corecta eventuale probleme de vedere.