Nu putine sunt femeile care sufera de candidoza. In realitate, aceasta este o micoza care apare ca urmare a unei ciuperci numita Candida Albicans.
De cele mai multe ori astfel de microorganisme apar la femei, cazurile infectarii masculine cu candida fiind mult mai rare. Din punct de vedere medical fiecare femeie are in flora vaginala astfel de microorganisme insa nu se manifesta sub forma unei afectiuni, avand rol de protectie. In momentul in care organismul trece printr-o serie de schimbari, au loc o serie de modificari si la nivelul florei, ceea ce va cauza candidoza.
Cauzele aparitiei candidozei sunt multiple:
- Antibioticele – in cazul in care luati astfel de medicamente de mai mult timp este posibil sa se produca un dezechilibru la nivelul florei intestinale si sa va imbolnaviti de candidoza;
- Dereglarile hormonale datorate sarcinii, amenoreei sau pilulelor contraceptive pot determina o astfel de afectiune;
- Diabetul – incapacitatea organismului de a produce insulina in cantitati suficiente poate determina si efecte adverse, atacand alte organe sau chiar determinand candidoza;
- Absenta igienei la nivelul organelor genitale – sapunurile dure, fara ph neutru, dar si modul de stergere a zonei genitale din spate pot deveni cauzele candidozei;
- Folosirea materialelor sintetice in zona genitala sau cele mult prea stramte;
- Candidoza poate fi transmisa destul de usor si pe cale sexuala – pana si sperma ejaculata in vagin poate perturba echilibrul creat si determina aparitia candidozei.
Cu toate acestea, pot exista situatii in care, desi bolnavi, atat femeia cat si barbatul sa nu manifeste niciun simptom. Insa, destul de des, apar situatii in care candidoza se manifesta cu scurgeri abundente, vascoase si urat mirositoare, mancarimi intense, inrosirea vulvei, arsuri la urinare sau dureri in timpul penetrarii.
Tratamentul consta in folosirea medicamentelor antifungice, prin aplicarea unor unguente de acest fel la exterior timp de doua saptamani. Cu toate acestea, medicii recomanda ca ambii parteneri sexuali sa se trateze in acelasi timp in asa fel incat boala sa nu mai recidiveze.
In cazul in care infectia cu candida este prezenta in organism este posibil ca sarcina sau fertilitatea sa aiba de suferit. Cei infectati cu Candida Albicans vor reusi destul de greu sa aduca pe lume un copil, functia fertila masculina si feminina fiind destul de afectata. De asemenea, in cazul infectarii cu aceasta ciuperca in timpul sarcinii este posibil ca ea sa fie transmisa bebelusului din mediul intrauterin, provocand sechele si malformatii grave dupa nastere. De aceea, medicii recomanda nasterea prin operatie cezariana.