Potrivit unor cercetari recente in domeniul psihologiei infantile, cantatul este esential pentru dezvoltarea abilitatilor lingvistice ale copilului, relateaza Guardian.co.uk.
Parintii ar trebui sa le cante celor mici in fiecare zi pentru a-i stimula si pentru a-i pregati corespunzator pentru activitatile scolare. Chiar daca micutul tau are deja 7 ani si merge la scoala, incurajeaza-l sa cante pentru ca acest lucru il va ajuta mai tarziu sa isi dezvolte capacitatea de a invata poezii mai lungi si de a recita.
Sally Goodard Blythe, director al Institutului de Psihologie Neuro-Fiziologica, spune ca, in primii ani de viata ai copilului se pune prea mult accentul pe citit, scriere si dezvoltarea capacitatii de a numara, in detrimentul cantatului, o abilitate cruciala.
Incepe pregatirea pentru scoala de la cele mai fragede varste!
Specialista sustine intr-o carte ca, daca un copil este expus la tot felul de cantecele inainte sa invete sa vorbeasca, procesul educational va avea mai mult succes iar cel mic va fi mai echilibrat din punct de vedere emotional. Sally Blythe vede cantecelele si poezioarele ca pe niste forme specifice de vorbire.
Potrivit acesteia, cantecele de leagan si poezioarele specifice unei culturi contin anumite elemente lingvistice care pregatesc urechea, vocea si creierul copilului pentru vorbire. Cantecul il ajuta pe cel mic sa gandeasca in cuvinte iar ascultarea si cantarea simultana stimuleaza dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale.
Este foarte important sa canti impreuna cu prichindelul, nu doar sa-i pui un CD cu inregistrari. Aceasta activitate incurajeaza dezvoltarea abilitatilor de comunicare reciproca, apropiindu-l pe cel mic de tine. Avantajele cantecelor nu se opresc la socializare. Muzica si poezioarele cresc capacitatea copilului de a gandi spatial, ajutandu-l sa dobandeasca mai repede abilitati matematice si stiintifice.
Pe langa toate acestea, muzica il invata pe cel mic cum e construit limbajul, intonatia specifica limbii, detalii legate de accent. Este indicat sa-l inveti sa si danseze. Astfel, el va deprinde abilitati legate de coordonare corporala, echilibru, constiinta spatiala si ritm muzical.