Lipsa de concentrare la copil determina o stare de agitatie permanenta. Cu toate ca fiecare copil beneficiaza de foarte multa energie, acestia nu se simt capabili sa se concentreze doar asupra unei singure activitati, incercand sa exerseze cat mai multe jocuri si activitati scolare.
Potrivit specialistilor, este deosebit de important ca parintii sa reuseasca sa isi indrume copiii catre experimentarea activitatilor esentiale ale vietii si sa incerce sa le elimine treptat pe cele fara de interes.
De aceea, potrivit medicilor copiii se pot concentra mult mai usor numai in masura in care parintii le indica o anumita carte pe care va trebui sa o citeasca sau sa se joace un joc la un anumit nivel. Chiar daca ne este destul de greu sa credem, pana si bebelusii reusesc sa se concentreze odata cu trecerea fiecarei persoane prin fata lor, reusind astfel sa distinga dintr-un grup mama sau tatal.
Odata cu trecerea anilor, copiilor le este mult mai usor sa se concentreze. Tocmai de aceea, se poate spune ca un copil cu varsta de 2 anisori se va concentra putin mai greu fata de unul de trei sau patru anisori. Tot astfel, un copil cu varsta de 7-8 ani va reusi sa se concentreze mult mai usor comparativ cu unul de 5 anisori. Asa ca, pana la implinirea varstei de 3-4 anisori, parintii vor trebui sa fie destul de prudenti si sa nu le ceara copiilor lucruri marete. De aceea, nu li se poate cere sa citeasca, sa scrie sau chiar sa recite poezii ale autorilor celebri. De-abia dupa varsta de 3 anisori copilul va reusu sa isi dubleze capacitatea de a se concentra si de a retine, ajungand la un interval mai mare de 20 de minute pe care sa il poata folosi doar intr-o singura directie sau activitate. Dupa ce acest interval de timp s-a scurs, copiii revin la obiceiurile lor care nu implica atat de multa concentrare si tocmai de aceea, multi parinti ii catalogheaza ca nefiind atenti la ceea ce li se comunica.
Cu toate acestea, parintii vor trebui sa cunoasca ca regulile de concentrare difera de la copil la copil intrucat fiecare e unic in felul sau si nimeni nu ii poate impune anumite reguli acestuia atata timp cat creierul nu poate sa se adapteze nevoilor de concentrare. De aceea, prin exercitii dese si repetate parintii vor reusi sa transforme capacitatea copilului lor de a retine si de a se concentra, reusindu-l sa il faca sa scrie, sa citeasca sau sa recite poezii. Dar toate la timpul lor….