Atunci cand punem in discutie somnul copilului, deschidem o cutie a Pandorei. Te intrebi daca este bine sa urmezi sfaturile din carti sau sa-l lasi pe cel mic sa-si stabileasca singur rutina de somn? E bine oricum iti spune instinctul sa faci, insa fii atenta sa nu cazi in capcana.
Somnul pe drum – Atunci cand cel mic adoarme deseori in carucior, poate fi destul de usor pentru tine, pentru ca acesta adoarme singur, insa nu toti bebelusii sunt obisnuiti sa adoarma in miscare. Daca bebe adoarme usor in miscare, va fi mai complicat sa doarma in patutul sau de acasa. Sa nu mai mentionam ca somnul „pe furate” nu este consistent. Parintii tind sa creada ca cel mic trebuie lasat sa doarma atunci cand acesta doreste, insa este important ca bebelusul sa poata face diferenta intre momentele in care este treaz si cele in care doarme.
Ce poti face: Familiarizeaza-te cu necesarul de somn pentru cel mic, de asemenea si cat dureaza fiecare somn. Organizeaza-ti ziua astfel incat sa adoarma in patut cat de des este posibil. Daca nu coopereaza, este bine sa faci tranzitia usor. Concentreaza-te sa adoarma in patut pentru cel putin unul din somnurile de peste zi, iar apoi, treptat, sa ajunga sa doarma numai in patut. Cu ceva sanse in plus, in timpul cat bebe doarme si esti acasa, poti face ceva pentru tine, in afara de clasicul spalat de rufe.
Nu-l lasa pe cel mic sa stea treaz pana tarziu – Poate ca esti tentata sa crezi ca daca il lasi pe cel mic sa stea treaz pana cand i se lipeste geana pe geana, va dormi mai repede si mai bine intreaga noapte! Adevarul este ca daca il culci foarte tarziu, cel mic ar putea sa depaseasca pragul de somn si sa nu mai poata adormi. In felul acesta, adormirea va fi chinuitoare, ii va lua mai mult si se va trezi mult mai des. Desi in primele luni, bebe nu va avea o ora foarte fixa pentru somnul de noapte, nu te ingrijora, in preajma varstei de patru luni va fi pregatit sa adoarma in jurul orei 20.
Ce poti face: Daca bebe adoarme seara, insa pana la somnul de noapte se mai trezeste, poti incerca sa convertesti acest „pui de somn” in somnul de noapte. Fa-i baita, imbraca-l in pijamale si nani, nani!
De cata odihna are nevoie bebe? Nu exista un raspuns corect, insa iata mai jos un tabel cu indicatii generale care te vor asigura ca ceea ce faci este bine.
Tabel de somn:
Nou-nascut – 10-18 ore – Este intotdeauna ora de nani. Nou-nascutii dorm in ture de somn de 2 pana la 4 ore, trezindu-se doar cand trebuie sa pape.
3 luni – 15 ore – Bebe are 2 pana 4 somnuri, cu durata care variaza intre 30 minute si 2 ore fiecare.
6 luni – 14 ore – Bebe doarme in somnuri de 2 pana 3 pe zi, fiecare avand intre 45 minute si 2 ore.
1 an – 13-14 ore – De acum bebe va dormi de doua ori pe zi, fiecare somnic avand intre o ora si 2 ore.
1 an si jumatate – 10-13 ore – Cele doua somnuri din timpul zilei pot avea fiecare intre 1 ora si jumatate si trei ore.
2 ani – 10-13 ore – La aceasta varsta cel mic doarme o singura data pe zi, somnul variind intre 2 si 3 ore.