Daca urmeaza sa nasti natural, ar trebui sa stii ca atunci cand o sa-ti vezi pentru prima data bebelusul, el nu va arata chiar ca ingerasii pe care ii vedem la televizor. Avand in vedere prin cate a trecut in timpul travaliului si nasterii, el va arata cam dezordonat si ciudat.
Daca si bebelusul tau este ca restul nou-nascutilor, capul lui va avea o forma bizara si va fi mai mare decat te-ai fi asteptat. Totusi nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece este o situatie temporara, capul bebelusului revenind in cateva saptamani la forma rotunda.
La inceput, capul bebelusului poate fi turtit, alungit sau incovoiat. Aceasta alungire ciudata este una dintre cele mai frecvente caracteristici ale nou-nascutului. Craniul bebelusului este format din cateva portiuni de os unite printr-o portiune flexibila, astfel ca forma lui se poate modifica dupa forma bazinului mamei, cand copilul il traverseaza in timpul nasterii. Daca travaliul este lung, determina aparitia la nastere a unui craniu alungit sau inalt. La copiii in prezentatie pelvina (atunci cand fatul nu este pozitionat cu capul inainte, ci cu picioarele sau sezutul) capul poate arata chiar mai lat si mai turtit.
Fontanelele
Cand palpezi crestetul capului copilului, vei observa doua zone moi. Acestea, numite fontanelele, reprezinta zonele craniului in care oasele nu au fuzionat complet.
Fontanela situata mai in fata are forma de romb si marimea unei monezi. Desi de obicei este plata, uneori poate pulsa in afara atunci cand copilul tipa sau se screme. Aceasta fontanela se va inchide, adica va fi umpluta cu tesut osos dur, pana in luna a 9-a (cel mai devreme) sau a 18-a (cel mai tarziu) de viata a copilului. Fontanela mai mica (situata mai in spate, inspre ceafa) se inchide in saptamana a 6-a dupa nastere.