Un studiu publicat in 2011 in Marea Britanie a scos la iveala ca un numar important de nou-nascuti (prematuri sau nascuti la termen) au inregistrat dezechilibre semnificative ale saturatiei oxigenului in sange dupa ce au stat intr-un scaunel auto tip scoica timp de 20 minute.
Din pacate in Romania nu exista statistici cu privire la accidentele in care sunt implicati copiii avand varsta sub 1 an. Asa ca ne vom raporta la alte tari care investesc resurse importante in ceea ce inseamna siguranta copilului in autovehicul.
Inainte de a incepe, trebuie luate in calcul o serie de intrebari ale caror raspunsuri sunt ignorate cu buna stiinta, pe principiul “mie nu are cum sa mi se intample”.
- Scaunele auto salveaza vieti, dar oare sunt utilizate in mod corect, respectandu-se varsta copilului?
- Care sunt riscurile de a pozitiona un nou-nascut intr-un scaun auto in loc de landou?
- Sunt landourile omologate pentru a fi utilizate in autovehicul?
Un landou este conceput pentru a transporta un nou-nascut pana la 10-kg ale acestuia in pozitia “perfect intins la orizontala”, fie ca este adaptat pentru a fi montat pe cadrul unui carucior, fie in autovehicul ca dispozitiv de retinere in siguranta. In primele luni de la nastere, pozitia cea mai sigura si mai confortabila pentru un nou-nascut este “intins la orizontala”. Landoul este singurul accesoriu pentru bebelusi care ofera cea mai buna protectie impotriva razelor soarelui sau impotriva frigului.
Pentru a proteja nou-nascutul, landourile sunt concepute asfel incat:
– “peretii” acestora sunt mai inalti decat copilul aflat la orizontala,
– capotina acopera aproape jumatate din lungimea landoului,
– salteluta din interior are consistenta necesara oferind confort coloanei vertebrale a acestuia.
– husa care imbraca landoul il protejeaza impotriva frigului.
Cand te-ai decis sa achizitionezi un landou trebuie sa te gandesti daca il vei folosi doar pentru a te plimba prin parc sau daca vrei sa il utilizezi si in masina.
Daca optezi pentru ultima varianta:
– trebuie sa alegi un landou care este aprobat si omologat conform acelorasi normative ca in cazul scaunelor auto.
– iti poti da seama usor de acest lucru verificand daca are o eticheta portocalie aplicata pe produs si pe care este inserat regulamentul european ECE 44/04.
– landoul trebuia sa aibe inclus un kit auto care include un dispozitiv cu centuri pentru prinderea copilului in landou si 2 conectori metalici pentru prinderea landoului in centurile masinii.
Nu uita ca acest tip de landou este un sistem de retinere a copilului in siguranta la bordul autovehicului, conceput pentru a distribui forta impactului de-a lungul peretilor exteriori si contine materiale care absorb socul (ex: plastic expandat)
Revenind la seria de intrebari de la inceputul articolului trebuie sa stabilim foarte clar ca scaunele auto salveaza vieti si TREBUIE utilizate corect.
In acest articol ne vom referi doar la ce implicatii poate avea utilizarea unui scaun auto grupa 0+ (cosulet sau scoica) asupra sanatatii unui nou-nascut.
Un studiu publicat in 2011 in Marea Britanie a scos la iveala ca un numar important de nou-nascuti (prematuri sau nascuti la termen) au inregistrat dezechilibre semnificative ale saturatiei oxigenului in sange dupa ce au stat intr-un scaunel auto tip scoica timp de 20 minute.
“Regula” care pare a fi unanim acceptata este aceea conform careia:
– un copil mai mare nu trebuie sa stea intr-un scaun auto mai mult de 2 ore fara intrerupere.
– iar un nou nascut nu mai mult de 20 minute.
– Atentie, cronometrul porneste din clipa in care nou-nascutul a fost asezat in scaunel, nu din momentul in care ai iesit din casa cu micutul asezat in cosulet.
Asadar, de ce sunt nou-nascutii pana in 6 luni supusi unui astfel de risc?
In primul rand, riscul apare ca urmare a asezarii acestora in alta pozitia decat cea “intins la orizontala”. Un nou-nascut nu are completat dezvoltate capul si gatul, acesta din urma nefiind capabil sa sustina capul intr-o pozitia optima. In cele din urma barbia ajunge sa se sprijine in pieptul micutului, fapt care va conduce in mod inevitabil la restrictionarea cailor respiratorii.
Care sunt riscurile pozitionarii unui nou-nascut intr-un scaun auto in loc de landou?
– Plagiocefalia – sindromul capului plat
– Efecte adverse cardiorespiratorii – cresterea frecventei respiratorii si cardiace
– Cresterea refluxului gastroesofagian
– Bradicardie – rata scazuta a pulsului, fapt care conduce la aparitia problemelor legate de respiratie, ameteala, greata si oboseala
– Saturatie oxygen – caz in care in plamani ajunge o cantitate mai mica de aer, deci mai putin oxygen in sange.
– SIDS – moartea subita a sugarului
– Dezvoltare improprie a organelor interne – bebelusii cresc in timp ce dorm, asadar daca acesta doarme frecvent intr-un astfel de scaunel, plamanii sai nu se vor mai dezvolta pentru a ajunge la dimensiunea normala.
– Dezvoltarea coloanei vertebrale este inhibata – continuarea asezarii copilului in pozitie curbata afecteaza cresterea vertebrala.
– Muschii spatelui nu sunt solicitati in mod corect in pozitia curbata, astfel incat, pe termen lung va afecta stabilitatea spatelui.
– Daca spatele si coloana vertebrala nu se pot dezvolta normal din cauza celor enumerate anterior, atunci si functiile motorii vor fi afectate. Dupa cele 9 luni petrecute in burtica mamei, bebelusul are nevoie sa se intinda pentru o dezvoltare normal.
Infricosator, nu-i asa?
Pentru a evita toate aceste riscuri, si pentru siguranta si confortul bebelusului, Chicco va vine in ajutor, oferindu-va trei modele de carucioare avand landoul inclus, cel din urma permitand copilului sa stea perfect intins la orizontala în timpul transportului cu masina:
Carucior 2 in 1 Chicco Duo Love UP, carucior si landou, Earl Grey, 0luni+
Trio Love de la Chicco este sistemul modular care include toate accesoriile de care are nevoie copilul tau, reprezentand aliatul tuturor parintilor in viata de zi cu zi. Totodata reprezinta cel mai bun confort pentru puiul tau, maxima functionalitate pentru tine, ca parinte, in traducere libera: „o viata mai simpla si mai fericita”.
DE CE SA IL ALEGI?
– sezutul este reversibil dintr-o singura miscare: cu fata catre parinte sau in sensul normal de mers al caruciorului.
– SISTEMUL DE PLIERE este intutitiv si extrem de facil, CU O SINGURA MANA.
– Trio Love reprezinta solutia cea mai confortabila pentru copilul tau, inca din primele sale zile de viata.
Trio Love este compus din: landou, scaun auto, carucior sport, cadrul caruciorului si geanta pentru accesorii
Carucior 3 in 1 Chicco Trio Sprint, car kit, RedPassion, 0luni+
Trio Sprint reprezinta solutia completa si practica pentru parintii care isi doresc un produs care ofera multiple avantaje din punctul de vedere al raportului calitate-pret. Acesta este compus din: landou grupa 0+, scaun auto grupa 0+, carucior sport, cadru și geanta accesorii.
Carucior 3 in 1 Chicco Trio Love Motion, car kit, 0luni+, Elegance
Trio Love de la Chicco este sistemul modular care include toate accesoriile de care are nevoie copilul tau, reprezentand aliatul tuturor parintilor in viata de zi cu zi. El reprezinta cel mai bun confort pentru puiul tau, maxima functionalitate pentru tine, ca parinte, in traducere libera: „o viata mai simpla si mai fericita”.
DE CE SA IL ALEGI?
– sezutul este reversibil dintr-o singura miscare: cu fata catre parinte sau in sensul normal de mers al caruciorului.
– SISTEMUL DE PLIERE este intutitiv si extrem de facil, CU O SINGURA MANA.
– Trio Love reprezinta solutia cea mai confortabila pentru copilul tau, inca din primele sale zile de viata.
Trio Love este compus din: landou, scaun auto, carucior sport, cadrul caruciorului si geanta pentru accesorii.
In concluzie, inainte de lua decizia ce sistem de siguranta veti utiliza in masina atunci cand vorbim despre un nou-nascut, amintiti-ca ca LANDOUL este singurul produs care permite copilului sa stea perfect intins la orizontala, cu o singura conditie: sa fie omologat pentru transportul copiilor in masina, conform regulamentului european ECE R44/04.