Potrivit definitiei OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) „prematur” inseamna un copil care se naste dupa saptamana 22 de sarcina, dar inainte de 37 saptamani. In fiecare an se nasc 15 milioane de copii prematuri in lume, iar aceasta problema afecteaza in special tarile africane si asiatice. Dar desi se constata o scadere generala a numarului de nasteri la nivel global, numarul de nasteri premature a ramas la acelasi nivel, iar in multe tari este in crestere.
In ciuda progreselor in medicina si de imbunatatire a calitatii vietii, numarul de nasteri premature este inca mare. Motivele pentru acest lucru pot fi multe, dar, de obicei, se refera la starea de sanatate a mamelor, un curs anormal al sarcinilor anterioare si statutul economic si social. Alte posibile cauze sunt: stresul, poluarea sau munca intensa, cu care se confrunta foarte multa lume, mai ales in tarile dezvoltate.
Cele mai frecvente cauze ale nasterilor premature includ:
- Varsta femeii gravide – femeile sub 16 ani si peste 35 sunt mai susceptibile de avea o nastere prematura.
- Malformatii ale uterului – fibroame, sept, iritabilitate excesiva a uterului.
- Infectie intrauterina, care poate duce la ruperea prematura a membranelor.
- Statutul economic si social scazut – alimentatia proasta, abuzul de alcool, fumatul, munca grea.
- Tensiune arteriala mare in timpul sarcinii, infectii ale tractului urinar, polyhydramnios (lichid amniotic in exces).
Avand in vedere complicatiile care pot aparea in timpul unei nasteri premature, nu exista nicio indoiala ca acesti copii au un start dificil in viata. Din fericire, nou-nascutii au o vointa remarcabila de a trai.