Se stie ca in tara noastra este o practica des intalnita ca femeile gravide sa apeleze la cezariana, chiar daca aceasta nu este necesara. Totusi riscurile in cazul unei operatii de cezariana sunt mai mari decat in cazul nasterii naturale.
In continuare poti sa afli care sunt cele mai frecvente complicatii si riscuri pentru mama, aparute in urma unei operatii de cezariana.
- Sangerare mai mare. In medie, pierderea de sange in timpul cezarienei este aproximativ dubla fata de cea din nasterea pe cale vaginala. Cu toate acestea, transfuziile de sange sunt necesare foarte rar, de obicei cam la 3% din cezariene.
- Endometrita. Aceasta afectiune determina o inflamatie si o infectie a mucoaselor care captusesc uterul. Reprezinta cea mai frecventa complicatie asociata cu cezariana. Apare atunci cand bacteriile care in mod normal populeaza vaginul ajung in uter. Endometrita apare de 20 de ori mai frecvent dupa cezariana decat dupa nasterea pe cale vaginala.
- Infectii ale tractului urinar. Cistitele si pielonefritele reprezinta a doua complicatie ca frecventa, dupa endometrita, in urma cezarienei.
- Reactii la anestezie. Unele medicamente utilizate in timpul operatiei, inclusiv cele folosite pentru anestezie, pot uneori declansa unele raspunsuri neasteptate, inclusiv probleme de respiratie. In unele cazuri rare, anestezia determina o pneumonie, in cazul in care femeia aspira continutul gastric in plamani. Cu toate acestea, anestezia generala este utilizata in mai putin de 20% din cezariene si se iau masuri de precautie speciale pentru evitarea acestor complicatii.
- Leziuni ale vezicii urinare sau rectului. Aceste leziuni chirurgicale sunt rare, dar reprezinta complicatii recunoscute ale cezarienei.
- Infectia plagii. Frecventa de aparitie a infectiilor de plaga dupa cezariana este variabila. O operatie de cezariana electiva are o frecventa de aparitie a infectiilor de 2%.
- Probleme intestinale. Majoritatea femeilor nu au probleme gastrointestinale dupa cezariana. In unele cazuri, insa, medicamentele utilizate pentru anestezie si pentru calmarea durerii pot determina o incetinire a functionarii normale a intestinelor pentru cateva zile dupa operatie, determinand distensia temporara a abdomenului, balonare si disconfort.