La doi-trei ani eram incantati ca cel mic stie singur cum sa porneasca un computer si a invatat sa se joace, la 7 ani, ne plangem deja ca e dependent de computer! Cat de bun sau cat de rau este computerul pentru copilul tau si unde se stabileste limita?
Copiii sustin ca internetul, computerul si televizorul sunt principalele lucruri carora le-ar simti lipsa daca nu ar mai exista. Studiile arata ca ei le folosesc de trei ori mai mult decat un adult.
Folosit ca un mijloc pentru studiu alternativ, care permite celui mic sa caute informatii pe subiecte care il intereseaza, computerul poate fi un ajutor pe termen lung, intr-o lume in care mai toate posturile necesita o buna cunoastere a computerului si programelor de computer.
Consumul excesiv de computer dauneaza insa grav sanatatii! Fara gluma! Ore intregi petrecute in fata calculatorului afecteaza dezvoltarea fizica a copilului, il predispun la o multime de boli, inclusiv obezitatea, dar ii influenteaza si interactiunile sociale si dezvoltarea psihoemotionala.
Un studiu realizat in 2013 in Statele Unite releva ca juniorii in varsta de 8-10 ani petrec 8 ore pe zi in fata unui ecran – de computer, televizor sau tableta, iar adolescentii stau cu ochii pironiti 11 ore pe zi intr-un ecran – copiii petrec mai mult timp cu minunile tehnicii decat dormind sau invatand la scoala.
Orele petrecute in fata computerului au ca efect scaderea acuitati vizuale, nervozitate, ameteli, tulburari de somn, senzatia de greata, declansata, ca si in cazul raului de miscare, de neconcordanta mesajelor trimise catre creier si generate de miscarile pe care ochiul le percepe pe ecran si imobilitatea corpului.
Exista studii care arata ca succesiunea rapida de imagini din jocurile pe computer poate declansa crize epileptice la copiii care au o predispozitie in acest sens, incidenta fiind mai mare in randul grupei de varsta 6-12 ani.
Psihologii au remarcat ca majoritatea copiilor care petrec mult timp implicati in jocuri pe computer au serioase tulburari de comportament, devenind agresivi şi izolaţi. Comunicarea directa, in care un copil iti exerseaza toate cele 5 simturi este inlocuita de comunicarea online din care lipsesc cuvinte, gesturi si interactiune reala, oricat de reusite ar fi programele si animatiile.
Cat are voie la computer
O ora pe zi in fata unui ecran este limita maxima admisa pentru copii prescolari. Copiii cu varsta intre 8 – 12 ani nu ar trebui sa stea la computer mai mult de doua ore. Cere-i ca, la fiecare 15 – 20 de minute, sa faca pauza: sa se ridice de pe scaun, sa faca cativa pasi prin camera, sa bea apa, sa manance un fruct. Si organizeaza mai multe activitati cool de extrerior! Daca are de ales intre o ora de joaca in familie si una pe computer, orice copil va prefera prezenta parintilor, pe care si asa ii vede putin.