Este usor sa cazi in capcana prepararii aceluiasi tip de mancare la nesfarsit, indiferent cat de nutritiva ar fi. Spre exemplu, am participat la trei petreceri pentru copiii, si in toate cazurile am mancat paste, si apoi ghici cine a pregatit noodles la cina? Iata cateva idei pentru a creste varietatea, dar fara a priva copilul de carbohidrati.
Experimenteaza cu alte cereale sau legume
De ce nu ai explora mai atent raftul de cereale sau pe cel de legume? Desi nu este ceva gresit in a folosi pastele din faina pentru preparatele zilnice, cu exceptia faptului ca cei mici care sufera de alergii la gluten nu le pot consuma, este o idee buna sa variezi.
Un meniu tipic poate include paine prajita la micul dejun, un sandwich la pranz, biscuiti la gustare si paste sau pizza la cina. Ce zici de clatite din granola sau ovaz gatit? O gustare care sa fie compusa din tortillia cu guacamole sau chips-uri vegetariene cu humus? Cartofi dulci la cuptor, porumb gratinat, cartofi fierti sau orez pentru cina?
Gandeste-te la proteine din legume
Introduci intotdeauna o optiune familiara in prepararea pranzurilor pentru copilul tau? Daca da, foarte bine! Pentru ca totul sa functioneze, pregateste o lista cu cu preparatele preferate de catre familia ta, imparte-le in grupuri alimentare, si include una sau doua in planul pentru pranzurile in familie.
Nu uita ca preparatul nefamiliar trebuie introdus alaturi de alimente cunoscute si placute de catre familie. Poti combina piept de pui si fasole teci cu quinoa, care este un aliment nefamiliar.
Combina – Nu este nicio problema daca micutul tau mananca paste din faina alba sau orez, dar de dragul varietatii ai putea sa-i introduci si pastele din cereale integrale. Pentru inceput, poti amesteca o cantitate mai mica de faina integrala cu o cantitate mai mare de faina alba, apoi, poti creste gradual cantitatea de faina integrala.
Topping – In loc sa-i oferi celui mic noodles simpli sau un cartof fiert, stabileste un plan de dressing-uri care pot imbunatati gustul preparatelor. Asigura-te ca incluzi optiuni conventionale precum branza, untul, rosiile, dar nu uita nici de topping-urile mai interesante care au in compozitie uleiul de masline, avocado, diferite ierburi, ceapa.
Te poti folosi de „puterea pastelor” pentru a introduce prin intermediul lor, aceste alimente mai putin familiare celor mici si pentru a creste varietatea preparatelor. Sunt mari sanse ca micutul tau sa invete sa aprecieze o dieta echilibrata fara sa ai parte de drame si lacrimi la masa.