[imagebrowser id=1132]Prima alaptare este dificila pentru fiecare mamica incepatoare. Chiar daca este unul dintre momentele cele mai asteptate, in realitate prima alaptare reprezinta si o perioada mai tensionata.
Imediat dupa nastere, bebelusul este pus la sanul mamei, pentru a primi prima sa portie de laptic. Mamica incepatoare nu va cunoaste cum anume sa il tina la piept si nici cum sa ii ofere hrana de care are nevoie. Ba mai mult, la prima alaptare orice femeie are senzatia ca laptele matern aproape ca nu exista. Bebelusul pare aproape adormit, putin nepasator de hrana primita de la mama.
La prima alaptare, mama va trebui sa isi tina puiul treaz, sa ii vorbeasca si sa ii ofere acestuia suportul necesar pentru ca prima inghititura de lapte sa fie cu noroc.
Asa cum aminteam, prima alaptare este una dintre perioadele cele mai dificile pentru orice mamica aflata la inceput de drum. Pentru ca toata aceasta perioada sa fie depasita cu bine, aceasta va primi suportul cadrelor medicale specializate ale maternitatii. Acestea ii vor arata cum sa isi tina bebelusul la san, intr-o pozitie corecta de alaptare, cum sa il mentina treaz pe tot parcursul acestei proceduri, dar si care este durata de hranire la fiecare san.
Sprijinindu-i capul pe bratul sau, mama isi va tine puiul in brate, foarte aproape de san. Va prinde cu degetele mamelonul, dirijand directia de supt, usurandu-i in acest mod munca bebelusului de a apuca sanul mamei.
In cazul in care bebelusul doarme, mama va putea apela la cateva trucuri, gadilandu-l la degetul mare al piciorului ori atingandu-i nasucul ori urechea, zone deosebit de sensibile.
Durata alaptarii nu va trebui sa depaseasca 10 minute la fiecare san, in asa fel incat mama sa fie ferita de riscul de fisurare a areolelor mamare.