Astazi, ne aflam intr-o lume a schimbarilor si tocmai de aceea, tot mai multe discipline de ieri par sa nu mai semene aproape deloc cu cerintele societatii de astazi.
Atunci cand privim catre exercitiile de matematica ori problemele de geometrie mare ne este mirarea atunci cand constatam ca materia studiata de noi in trecut pare sa nu mai semene mai deloc, fiind mult mai complexa si destul de greoaie.
Programele scolare ale elevilor sunt din ce in ce mai incarcate. Numarul orelor de curs este mai mare, materia este mai voluminoasa, iar cerintele profesorilor incearca sa atinga standardele unei educatii situate aproape de perfectiune. In aceste situatii, tot mai multi elevi ajung sa cedeze, fiind extenuati de temele obositoare de acasa, dar si de orele mult prea lungi si de complexitatea fiecarei discipline.
Asadar, responsabilitatile scolarilor sunt destul de greoaie. Numarul exercitiilor si problemelor de rezolvat pentru acasa este destul de mare, volumul de munca individuala fiind destul de complex. In plus, in ultima perioada tot mai multi sunt profesorii care pun accent asupra dezvoltarii gandirii logice si intreprinderii unor exercitii de rationament.
Inca din primii anisori, copiii sunt nevoiti sa mearga la gradinita, pregatindu-se astfel pentru scoala. Vor trebui sa invete litere, cifre, exercitii simple de adunat sau scazut, lucru ce ii forteaza destul de mult pe copii, al caror univers difera destul de mult fata de cel cu care eram noi obisnuiti in trecut.
Potrivit psihologilor, programele scolare sunt destul de incarcate, fapt care poate dauna sanatatii fizice si psihice a copilului. Acestia sunt de parere ca surmenajul scolar este in crestere in ultima vreme, afectand din ce in ce mai multi copii. Elevii ajunsi la un prag ridicat de oboseala nu se vor mai putea concentra asupra problemelor scolii, fapt ce poate conduce catre cresterea ratei de abandon scolar sau slabirea performantelor scolare.