[imagebrowser id=32]Chisturile ovariene apar de cele mai multe ori ca urmare a unei menstruatii dereglate. Formatiunile benigne de la nivelul ovarelor impiedica uneori functia fertila a organismului.
La nivelul unui ovar se formeaza luna de luna un folicul care are rolul de a elibera cate un ovul care poate sau nu sa fie fecundat. In cazul in care ovulul este fecundat atunci se poate produce o sarcina, iar atunci cand nu este fecundat acesta este eliberat sub forma de menstra in perioada ciclului menstrual.
Chisturile ovariene apar atunci cand foliculul nu este capabil sa elibereze ovulul in perioada fertila a organismului. Pastrat acolo, ovulul se transforma intr-un chist ovarian care, de cele mai multe ori, este o formatiune benigna.
Cu toate acestea, lucrurile nu ar trebui privite foarte negativ intrucat fiecare femeie ajunsa la perioada maturitatii prezinta astfel de chisturi ovariene. Insa, problemele apar abia atunci cand femeia intra la menopauza si este nevoie de un tratament.
De aceea, medicii recomanda consultul medical de specialitate o data la sase luni. Prin efectuarea unor ecografii se va putea depista din timp daca femeia are sau nu astfel de probleme. De obicei chisturile mici se resorb in timp cu ajutorul unui tratament cu anticonceptionale.
Pot exista si situatii la fel de frecvente in care dimensiunea chisturilor sa fie mai mare sau sa prezinte o simptomatologie dureroasa si, de aceea, medicii recomanda extirparea lor prin interventie chirurgicala. Chiar daca iti imaginezi ca situatia va fi total diferita fata de inceput, in realitate nu este asa. Ovarul nu va fi extirpat, iar tu vei putea avea in continuare bebelusi.
Foto: http://www.goodwp.com / http://www.symptometrics.com