Un subiect destul de dezbatut in ultima vreme in randul viitoarelor mamici este cam cat ne ingrasam in timpul unei sarcini?
Asa ca, daca te gandesti ca in timpul sarcinii nu te ingrasi mai deloc, te cam inseli. In realitate, organismul va acumula un surplus care ar trebui sa se incadreze intre 12 si 17 kilograme fata de cat aveati initial. Cu toate acestea, daca faci o scurta analiza vei putea observa ca in acest numar de kilograme intra si greutatea copilului, placenta, uterul, greutatea sanilor si lichidul amniotic. Cu alte cuvinte, imediat dupa nastere vei fi surprinsa sa observi cat de repede vei da jos aproape jumatate din acest numar de kilograme acumulat.
Potrivit medicilor, dezvoltarea intrauterina a unui bebelus are nevoie de aproape 55.000 de calorii pe parcursul celor noua luni, pe care mama va trebui sa le consume cu multa grija, mancand sanatos.
Cu toate acestea, chiar daca va temeti ca va ingrasati prea mult in sarcina este indicat sa incercati sa aveti in vedere in primul rand modul in care va alimentati, dar si urmarirea unui stil de viata cat mai echilibrat pe parcursul celor noua luni de zile.
In prima parte a sarcinii este posibil ca din cauza starilor de greata si voma generate de schimbarile hormonale sa scadeti in greutate. Cu timpul, incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, veti acumula treptat cam 500 grame pe saptamana. In cazul in care observati o crestere in greutate peste pragul admis, iar uneori intr-o luna sa va ingrasati aproape 5 kilograme este indicat sa va prezentati la medicul specialist in vederea efectuarii unor analize pentru depistarea diabetului in sarcina.
Iata cat cantareste sarcina:
- Bebelusul – intre 2,5 si 4 kg;
- Sangele mamei – 1,5 kg;
- Lichidul amniotic – 1 kg;
- Fluidele din organism – 3 kg;
- Rezervele mamei – 4 kg;
- Sanii – 0,5 kg;
- Placenta – 1 kg;
- Uterul – 1 kg.