Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni din viata unui bebelus, daca este posibil. Totusi multi parinti opteaza pentru hrana cu formula, fie din motive medicale, fie din preferinte personale.
Formulele pentru sugari fortificate cu fier disponibile in comert sunt cele mai sigure si mai eficiente alternative ale laptelui matern.
Cititi mai departe pentru a afla cat de multa formula are nevoie un nou-nascut.
Cata formula de lapte praf are nevoie un nou-nascut
Fiecare bebelus necesita o cantitate diferita de formula in functie de varsta, greutatea corporala si pofta de mancare.
Bebelusii au nevoie de 56 grame de formula pe zi pentru fiecare kilogram de greutate corporala, spune ea. In primele saptamani de viata, aceasta este de obicei impartita in sase-opt mese, care se dau la fiecare doua-patru ore pe tot parcursul zilei. Asadar, in medie, un bebelus de 8 kilograme ar manca doua sau trei uncii aproximativ la fiecare trei ore.
Aportul de formula al bebelusului dvs. se coreleaza cu greutatea acestuia, asa ca veti incepe treptat sa adaugati mai multa formula in dieta sa.
In primele cateva luni de viata, urmareste sa il hranesti la fiecare trei sau patru ore, in functie de indicatiile de foame ale bebelusului. Pana la sase luni, va consuma probabil aproximativ sase sau opt uncii la fiecare cinci-sase ore, presupunand ca nu a inceput inca diversificarea.
Exista mai multe tipuri de formule dintre care puteti alege, inclusiv formule usoare si usor de digerat. Este recomandat insa sa discutati cu medicul bebelusului inainte de a schimba formula.
Semne care indica faptul ca bebelusului tau ii este foame
Instructiunile de mai sus nu sunt o regula batuta in cuie, iar nevoile de formula ale sugarului dvs. pot varia zilnic. Invatarea semnalelor de foame ale unui bebelus ii ajuta atat pe parinti sa-si dea seama si sa inteleaga nevoile sale individuale.
- Isi indreapta mainile spre gura
- Inradacinare (intoarce capul spre orice lucru care ii atinge obrazul)
- Face zgomote de supt
- Isi flexeaza bratele cu pumnii stransi peste piept sau burta
- Plange (in ultimele etape ale foamei)
Semne de supraalimentare
Fara a cunoaste indicii despre bebelusul lor, parintii bine intentionati pot supraalimenta un copil. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate in exces.
- Iata ce semne ofera copilul daca este supraalimentat
- Devine agitat sau distras cu usurinta in timp ce il hraniti
- Impinge biberonul din gura
- Lasa formula sa i se scurga din gura
Daca scuipa o cantitate moderata pana la mare dupa hranire sau daca pare sa aiba o durere de burta dupa hranire, inseamna ca mananca prea mult. Incercati sa reduceti hranirea cu aproximativ o uncie. Daca acest lucru nu rezolva problema sau daca bebelusul are adesea scuipaturi sau dureri de stomac, consultati medicul pediatru.