Majoritatea dintre noi suntem familiarizati cu fierul de calcat clasic, acesta regasindu-se in aproape orice casa. Lucrurile se schimba insa putin atunci cand vine vorba de o statie de calcat, aceasta nefiind inca atat de populara (chiar daca in ultima perioada vanzarile au o mica crestere).
Am observat ca nu prea se face o distinctie clara intre statia de calcat si fierul de calcat clasic, de cele mai multe ori cele doua fiind considerate unul si acelasi lucru. E gresit sa gandim asa, iar asta pentru ca avem parte de diferente clare intre acestea. Ele pot fi observate chiar de la inceput, statiile de calcat fiind mult mai voluminoase.
In articolul de azi noi ne-am propus sa iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute sa alegi cea mai buna statie de calcat in limita de buget pe care tu o ai. De ce? Pentru ca atunci cand vrem sa indepartam eficient toate cutele (inclusiv cele mai incapatanate) aburul si caldura contribuie cel mai mult la acest proces. Cele doua elemente pot fi gasite la calcatorul clasic. Totusi, trebuie spus ca doar statiile de calcat sunt capabile de performante superioare in ceea ce priveste debitul aburului si temperatura ridicata, cu un risc minim de a fi afectata tesatura.
Chiar de la inceput iti spunem ca in momentul de fata cele mai bune modele sunt cele cu presiune. Totusi, daca bugetul pe care tu il ai la dispozitie este unul limitat, atunci poti sa iti indrepti atentia si catre statiile de calcat fara presiune (inclusiv acestea sunt superioare fierului de calcat clasic). Debitul de abur ridicat va asigura patrunderea acestuia in profunzimea fibrelor, ceea ce inseamna ca o sa poti calca eficient mai multe tipuri de tesaturi (chiar si cele mai groase, precum este cazul unui palton).
Un alt avantaj oferit de un astfel de aparat este posibilitatea de a calca pe verticala. Asta inseamna ca poti sa iti calci perdelele si draperiile gata puse la geam, fara a te mai complica cu mesele mici de calcat. Acest lucru este valabil si in cazul hainelor tale mai pretentioase. Nu trebuie sa uitam nici de capacitatea statiilor de calcat de a elimina bacteriile de pe suprafata tesaturilor (datorita aburului fierbinte).
Inainte de a cumpara o statie de calcat este bine sa ai in vedere caracteristicile acesteia. Un prim aspect la care trebuie sa te uiti este puterea aparatului. Ea este cea care ne spune cat de repede se va incalzi talpa si apa din rezervor. Daca puterea are o valoare superioara, atunci vom avea parte si de o temperatura constanta a aburilor.
O alta caracteristica importanta este presiunea aburilor, ea influentand puterea jetului de abur. Un jet puternic al aburului va asigura patrunderea acestuia in profunzimea tesaturilor, deci si o calcare eficienta a hainelor tale. Desi este un aspect neglijat de multe persoane, materialul din care este facuta talpa are si el o importanta destul de mare. Ce iti recomandam noi aici? Sa iti indrepti atentia catre un model cu o talpa din ceramica sau otel inoxidabil. Cele doua materiale aluneca usor si nu permit tesaturii sa se „prinda” de ele.
Pe final noi iti mai recomandam sa te asiguri ca printre functiile prezente in dotarea noii tale statii de calcat se numara: filtrul anti-calcar (acesta nu va permite calcarului sa se depuna), oprirea automata si functia self-clean (de autocuratare).