Recuperarea dupa nastere este o perioada destul de dificila pentru proaspata mamica si, tocmai de aceea, in cazul in care lucrurile nu reusesc sa se indrepte pe fagasul lor normal aceasta poate cadea in capcanele nedorite ale depresiei postpartum.
Depresia postpartum reprezinta un fenomen destul de complex si greu de invins. Pentru a preveni aceste lucruri, proaspata mamica trebuie sa fie atenta la o serie de lucruri ce pot influenta aceste stari depresive.
Cauzele depresiei postpartum sunt destul de numeroase, fiind legate mai ales de problemele si sentimentele de natura psihologica. Lipsa partenerului din relatia de cuplu, atat fizic, cat si sentimental, precum si lipsa ajutorului din partea celor apropiati pot conduce la aparitia unor sentimente suparatoare pentru proaspata mamica, putand genera depresia postpartum.
Mai ales la prima nastere, orice femeie se simte neputincioasa in acordarea sprijinului bebelusului, avand nevoie de tot ajutorul celor din jur in cresterea si ingrijirea micutului. Ori de cate ori cei apropiati dispar ori sunt indiferenti in fata temerilor si responsabilitatilor mamei aceasta poate deveni extrem de stresata si suparata, simtindu-se neajutorata.
Lipsa fizica ori lipsa apropierii partenerului de cuplu poate fi o alta cauza a depresiei postpartum. In toata aceasta perioada, proaspatul tatic va trebui sa ii fie alaturi in tot ceea ce tine de cresterea si ingrijirea copilului, demonstrandu-i in acelasi timp dragostea si daruirea sentimentala. Psihologii sunt de parere ca femeile care au ramas insarcinate din dorinta de a-si lega destinele de cele ale partenerului pe care si-l doreau cu ardoare, fara ca acesta sa fi fost de acord cu o eventuala sarcina, risca sa fie abandonate, fiind mult mai expuse riscurilor depresiei postpartum.
De asemenea, starea de oboseala generata de nastere poate crea sentimentul neputintei. Mama nu va mai fi la fel de activa ca mai inainte de nastere si tocmai de aceea se va simti inutila in relatia de familie.
Despartirea de o persoana draga poate determina starea de depresie postpartum, intr-una dintre formele cele mai pronuntate. Asadar, este indicat ca femeia sa fie ferita de aceste probleme cel putin sase saptamani dupa nastere.
Starea de sanatate a bebelusului, modul in care arata acesta dupa nastere, supararile de peste zi, kilogramele in plus sunt alte cauze care pot determina depresia postpartum.