Nasterea aduce odata cu ea si un surplus destul de ridicat de kilograme. Tocmai de aceea, tot mai multe proaspete mamici isi doresc sa scape de kilogramele acumulate si sa revina la silueta de dinainte de sarcina.
Urmand diete echilibrate, bogate in vitamine si minerale necesare cresterii bebelusului si facand din ce in ce mai multa miscare proaspata mamica poate reusi sa slabeasca si sa redevina cea de dinainte. Cu toate acestea, pot exista situatii in care femeia sa nu reuseasca sa slabeasca atat de usor si totul se poate datora dereglarilor hormonale datorate nasterii.
Dupa nastere, organismul incepe sa se reechilibreze, nivelul hormonal fiind la fel de crescut. De asemenea, pentru a preintampina o sarcina nedorita, venita mult prea devreme, multe femei apeleaza la pilulele contraceptive orale. Toate aceste lucruri te pot impiedica sa slabesti repede dupa sarcina, fiind predispusa uneori la ingrasare.
Hipotiroidia declansata postpartum poate cauza cresterea in greutate. Dupa nastere, pot aparea anumite afectiuni ale functiei tiroidiene, ce vor disparea in cele din urma de la sine. Asadar, o activitate prea scazuta a hormonului tiroidian va determina cresterea in greutate, lupta proaspetei mamici cu kilogramele ramanand fara rezultatele dorite.
Ingrijirea copilului dupa nastere determina anumite situatii stresante, greu de controlat. Potrivit specialistilor, stresul si depresia postpartum determina dereglarea functiilor organismului prin cresterea nivelului cortizolului din sange. Acest hormon este responsabil cu cresterea in greutate a femeii. In plus, datorita stresului femeia nu isi va mai controla pofta de mancare, incercand uneori sa inlocuiasca starea de suparare cu o portie suplimentara de mancare.
Toate aceste lucruri pot descuraja proaspata mamica, dornica sa slabeasca. In cazul in care aceasta urmeaza un regim strict de slabit, iar efectele intarzie sa apara este indicat ca aceasta sa se prezinte la medicul specialist in vederea unor investigatii suplimentare.