Pregatirea nasterii reprezinta o etapa larg dezbatuta cu medicul ginecolog intrucat pot exista diverse forme de afectiuni de natura sa impuna inducerea travaliului inainte de data oficiala a nasterii.
Folosirea unor metode medicamentoase pentru inducerea travaliului se face cu pacienta internata in spital, doar in cazul in care travaliul nu apare de la sine sau gravida sufera de o afectiune de natura sa puna in pericol viata sa sau pe cea a copilului.
Iata cateva semne care pot duce catre inducerea travaliului pe cale medicamentoase:
– copilul se lasa mult asteptat, sarcina depasind 42 de saptamani. Depasirea celor 42 de saptamani poate crea afectiuni de natura sa puna in pericol viata bebelusului inca nenascut. Acesta nu se va mai putea alimenta corespunzator deoarece placenta nu va mai putea administra capacitatea de alimente necesara celui mic. Nasterea unui copil cu probleme de sanatate grave sau a unui copil mort este foarte probabila. De aceea, inducerea travaliului este absolut obligatorie;
– se diminueaza cantitatea de lichid amniotic;
– placenta nu mai adminstreaza bebelusului necesarul de nutrienti;
– ti se rupe apa, iar travaliul nu vine de la sine – reprezinta o cauza de infectii majore atat pentru mama la nivelul uterului, cat si pentru copil datorita ruperii membranelor;
– mama are tensiune arteriala crescuta sau dezvolta o forma grava de preemclampsie;
– mama este suferinda de afectiuni la nivelul rinichilor sau de diabet;
– decesul unui copil nascut anterior acestuia.
Desi cele de mai sus reprezinta cauze exclusiv medicale, de natura sa puna in pericol viata mamei sau a fatului, mai exista si situatii in care travaliul poate fi indus mai devreme, la cerere, de catre mama, ca urmare a unor cauze ce nu tin de sarcina. Cu aprobarea medicului si dupa efectuarea testului de maturare a plamanilor fatului, acesta se poate produce si pentru motive ce nu tin de sanatatea mamei sau a fatului, acesta putandu-se naste mai devreme daca sanatatea nu ii este pusa in pericol.
Articol realizat de Tatiana Tuţă