[imagebrowser id=277]Ovulatia corecta a unei femei consta in data exacta de aparitie a ciclului menstrual. In cazul in care acesta apare mai inainte sau mai tarziu avem de-a face cu o disfunctionalitate a ciclului menstrual ce necesita investigatii de specialitate.
De obicei, perioada dintre ovulatie si aparitia menstruatiei trebuie sa se incadreze in 14 zile. In cazul in care menstruatia apare mai devreme inseamna ca aceasta perioada se scurteaza si ovulatia apare mai devreme. Durata unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Pot exista situatii in care acesta sa apara cu mai devreme cu cateva zile sau mai tarziu chiar cu cateva luni, moment in care avem de-a face cu amenoree.
In cazul in care ciclul menstrual este neregulat este indicat sa te prezinti in fata medicului in vederea efectuarii investigatiilor corespunzatoare. De cele mai multe ori ciclul neregulat apare ca urmare a stresului, prezentei unor afectiuni la nivelul functiilor ovariene, sindromului ovarului polichistic.
In cazul in care menstruatia apare mai devreme este posibil ca ovulul sa nu poata fi dezvoltat corespunzator si sa nu poata fi capabil sa se reproduca, sa fie fecundat de catre spermatozoid. De aceea, multe cupluri se confrunta cu o anumita faza a infertilitatii cauzata de un ciclu menstrual dereglat, cu o ovulatie mai scurta. Cauza unui astfel de lucru este una simpla: o cantitate mai mica decat cea normala a progesteronului din organism.
Iar daca ciclul menstrual apare dupa o perioada mai lunga de 28 de zile, atunci este sigur ca nu prezinti o ovulatie fixa, intr-o anumita etapa a lunii. Un asemenea lucru se poate datora fie factorului stres, fie schimbarilor bruste de greutate, fie datorita unor afectiuni hormonale si nu numai. De foarte multe ori ciclul menstrual neregulat este insotit de dismenoree, caracterizata printr-o durere destul de intensa in momentul menstruatiei.
Foto: http://mamici.suzeta.ro / http://www.adevarul.ro