Unii copii ajung sa vorbeasca destul de clar inca de la varsta de doi anisori, insa pot exista situatii in care alti copii sa vorbeasca ceva mai tarziu, starnind preocuparea parintilor.
Potrivit cercetarilor, un sfert dintre copii ajung sa vorbeasca destul de tarziu, in jurul varstei de patru-cinci anisori. O asemenea statistica nu este intocmai privita ca o ingrijorare din partea specialistilor intrucat tot mai multi dintre acestia ajung sa capete singuri deprinderile limbajului, fara a fi nevoie de ajutor de specialitate.
Orice parinte este ingrijorat atunci cand isi vede copilul ca refuza sa vorbeasca, pronunta cuvintele destul de neclar ori nu reuseste sa le lege in propozitii. Toata aceasta situatie porneste din dorinta permanenta a parintilor de a face comparatie cu alti copii mai mici ori de aceeasi varsta. Ori de cate ori constata ca un copil de aceeasi varsta sau chiar mai mic ajunge sa vorbeasca destul de clar, parintii incep prin a-si pune o serie larga de intrebari, incercand sa identifice cu exactitate situatia pentru care s-a ajuns aici. Cu toate acestea, multi parinti refuza sa ia in considerare faptul ca fiecare copil ajunge sa se dezvolte in mod diferit, unii mai repede, altii mai lent si ca o astfel de problema nu este generata neaparat de prezenta unei anumite afectiuni.
Intarzierea limbajului copilului poate fi determinata de lipsa dialogului din mediul familial. Alte cauze la fel de des intalnite sunt:
- suzeta – ori de cate ori ii este oferita suzeta copilul nu se va mai desprinde de ea si nu va face niciun efort pentru sustinerea unui dialog;
- lipsa mimicii insotitoare a limbajului – ori de cate ori ii comunicam copilului mic un anumit lucru este indicat sa ii aratam ce presupune acel lucru printr-o mimica adecvata;
- lipsa colectivitatii – in absenta unor prieteni de aceeasi varsta, copilul nu se va putea dezvolta pe deplin;
- anticiparea nevoilor copilului – in cazul in care copilul are nevoie de ceva este indicat sa il lasati sa va comunice cu propriul sau limbaj ori gestica.
Pot exista situatii in care intarzierea limbajului sa fie generata de starea de prematuritate a copilului ori de tipologia sexuala a acestora – baietii vorbesc mai tarziu decat fetitele.
Asadar, nu este cazul sa va ingrijorati decat in momentul in care nu observati niciun efort din partea copilului de a sustine un dialog. Intr-o asemenea situatie este indicat sa va prezentati la medicul specialist logoped pentru terapii de specialitate.