Picioarele strambe la copilul de unul-doi anisori sunt aparent normale, parintii nu trebuie sa fie ingrijorati. De regula forma picioarelor in primii ani de viata este data de dorinta copilului de a se deplasa, fortand osatura picioarelor.
Picioarele strambe la copil devin un semn de ingrijorare mai ales pentru parinti. Insa, medicii sunt de parere ca nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare intrucat forma picioarelor se va indrepta odata cu trecerea anilor.
Medicii ortopezi sunt de parere ca problema cu adevarat suparatoare apare in cazul in care forma picioarelor copilului nu se corecteaza nici dupa varsta de trei anisori. Efectuarea unor radiografii la nivelul tibiei si femurului picioarelor sunt analize obligatorii pentru depistarea cauzei pentru care picioarele copilului sunt strambe. In rare cazuri forma stramba a picioarelor poate fi semnul unei infectii, rahitismului.
In cele mai multe cazuri, insa, forma picioarelor strambe este data de lipsa vitaminei D din organism. Tocmai de aceea, medicii recomanda administrarea cu regularitate a calciului si vitaminei D la copil, inca din primele zile de la nastere si pana la cativa anisori.
Tratamentul pentru corectarea formei picioarelor la copil consta in administrarea de calciu si vitamina D. In cazul in care forma picioarelor este greu de corectat medicamentos, medicul ortoped poate recomanda folosirea protezelor realizate in centre specializate, singurele care pot corecta cazurile mai grave.
Din dorinta de a-si vedea copilul mergand, multi parinti il forteaza sa mearga, sa stea in fundulet. Un astfel de lucru este in detrimentul sanatatii osoase a copilului intrucat tibia si femurul sunt inca slab dezvoltate si plapande, putandu-se deforma destul de usor. O alta greseala a parintilor consta in folosirea premergatorului – metoda care grabeste mersul din punctul unora de vedere. Organizatia Mondiala a Sanatatii este contrara acestui obicei.